in

2e Zwangere vrouw in Brussels ziekenhuis overleden aan Covid-19

Een zwangere vrouw is in een Brussels ziekenhuis overleden aan Covid-19. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid na berichtgeving van Bruzz. Of de vrouw onderliggende aandoeningen had is niet bekendgemaakt.

Er liggen in het Brussels Gewest ‘een tiental’ zwangere vrouwen in het ziekenhuis met Covid-19, aldus Volksgezondheid. Een van die vrouwen is helaas overleden in het ziekenhuis.

De FOD weet niet of de vrouw andere ziektes had. Het is ook niet bekend hoe lang ze al zwanger was. “Dat is bovendien privé-informatie.”

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht bevestigde in VTM NIEUWS dat het om de tweede zwangere vrouw gaat die overleed aan Covid-19.

“De eerste keer ging het om een geval van voor april. Het ging om een ietwat oudere vrouw van boven de 45 jaar.

Vermoedelijk was het een gecompliceerde zwangerschap, maar veel meer dan dat kunnen we daarover niet vrijgeven.”

Lees ook  Kinderziekenhuis Marioepol vernield door luchtaanval, “kinderen onder het puin”

Het is niet geweten in welk ziekenhuis de zwangere vrouw overleed en op welke dag, schrijft Bruzz nog.

De site wijst erop dat in de verschillende Brusselse ziekenhuizen twee weken geleden tien zwangere vrouwen met Covid-19 op de intensieve zorg lagen, onder meer in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Het Erasmusziekenhuis kan geen informatie kwijt aan de Bruzzredactie, vanwege het medisch geheim.

Prioritair
Vorige zaterdag beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid dat zwangere vrouwen toegevoegd worden aan de groep van mensen die prioritair een vaccin tegen het coronavirus kan krijgen.

Vanaf 4 mei kan hun huisarts hen laten toevoegen aan de prioritaire lijst. “Dat nieuws komt er zeker op tijd”, meent Van Gucht.

“Tot voor kort werd een vaccin niet standaard aangeraden voor zwangere vrouwen, maar de ideeën daarover zijn recent gewijzigd. Zwangerschap wordt intussen wel als een complicerende factor beschouwd.

In vergelijking met hun niet-zwangere leeftijdsgenoten lopen deze vrouwen een verhoogd risico op ziekenhuisopname, opname op intensive care, beademing en ook op overlijden.”

Lees ook  Oma opgepakt omdat ze 2-jarig kleinkind ‘kalmeerde’ in kokend water

“Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat hart en longen meer belast worden tijdens de zwangerschap. Ook de immuniteit verzwakt, dat zorgt ervoor dat het virus meer vrij spel kan krijgen.

Als het virus een longontsteking veroorzaakt kan het zijn dat het lichaam daar minder makkelijk mee kan omgaan omdat hart en longen al zwaar belast worden”, aldus Van Gucht nog.

Ze hebben bij besmetting ook kans op een vroegtijdige bevalling. “Daarom krijgen ze de kans om zich versneld te laten vaccineren.

Dat gebeurt best voor de zesde maand van de zwangerschap”, legde Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie dinsdag uit op de persconferentie.

“Bij de geboorte zal het kind dan ook antistoffen tegen Covid-19 hebben en worden zowel moeder als kind beschermd.”

FBI tipt school over leerkracht die kinderp*rno verspreidt: man mag blijven lesgeven omdat… zijn leerlingen ouder zijn dan 15

‘Mario Kart’ in het echt: schildpad vliegt door voorruit auto en raakt passagier