in

Zien: Van zomer naar winter: volgende week grote kans op sneeuw!

De temperatuur gaat rond Pasen flink omlaag. Volgende week lijkt zelfs de kans op sneeuw toe te nemen.

De afgelopen twee maanden hebben we zo’n beetje alle seizoenen gezien in Nederland. ,,Het jaar 2021 kenmerkt zich tot nu toe door flinke schommelingen in het weer en vooral de temperatuur”, ziet ook meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza.

Januari kende af en toe al een winterse speldenprik, maar in februari werd het echt winters met strenge vorst en in een groot deel van het land volop sneeuw.

In de tweede helft van februari sloeg het ineens om naar lente: afgelopen week werd het in Limburg zelfs bijna 20 graden.

In maart verliepen de eerste dagen zeer zacht, maar daarna werd het enkele weken flink koud voor de tijd van het jaar.

‘s Nachts zakte de temperaturen soms tot onder de -5 graden en overdag werd het op een paar dagen niet warmer dan 5 tot 6 graden.

Lees ook  Dode muizen, urine en keutels bij tientallen supermarkten, slagers en bakkers

,,Momenteel zitten we echter met een weertype dat meer op zomer lijkt dan op lente!”, aldus Van Bernebeek

. ,,De ‘twintigers’ rijgen zich deze week aaneen en zelfs een lokale zomerse temperatuur is inmiddels een feit in delen van Brabant en Limburg. Dat kunnen we gerust ronduit uitzonderlijk noemen in maart.”

Korrelhagel en natte sneeuw
Vanaf de paasdagen steekt een koude wind op. ,,Doordat de zon al best wat kracht heeft in deze tijd van het jaar, kan het land ondanks de koude lucht nog redelijk snel opwarmen”, weet de weerman.

,,De enorme temperatuurverschillen die ontstaan kunnen ervoor zorgen dat zich soms gebieden met neerslag ontwikkelen.

In de koude lucht kan dat vanzelfsprekend winterse neerslag opleveren in de vorm van korrelhagel en natte sneeuw, ook onweer lijkt mogelijk bij buien.”

Regio’s als de Limburgse heuvels maken zelfs kans op ‘echte’ sneeuw. Van Bernebeek: ,,Overigens is dit niet heel uitzonderlijk:

in 2016 sneeuwde het op Koningsdag (27 april) nog regionaal en twee jaar geleden viel begin mei zelfs nog wat natte sneeuw in Limburg.”

Lees ook  Zo verliep de aanslag op Peter R. de Vries

Dun laagje sneeuw
Vooral tussen 5 en 9 april is een dun laagje sneeuw op een enkele plek mogelijk. ,,Het beste moment dat eventuele sneeuw blijft liggen is natuurlijk tijdens de nachtelijke uren, omdat er overdag al zoveel instraling van de zon plaatsvindt dat een sneeuwdek weinig kans maakt.

Vooral in de wat hoger gelegen delen zoals de Veluwe en Zuid-Limburg kan het makkelijk even wit worden.

En de middelgebergtes zoals de Ardennen, Eifel en het Sauerland kunnen mogelijk zelfs een flink pak sneeuw van 10 tot 20 centimeter tegemoet zien.”

Naast winterse neerslag neemt ook de kans op koude nachten toe. Zeker wanneer het ‘s nachts flink opklaart en de wind wegvalt behoren verrassend lage temperaturen tot de mogelijkheden.

Rutte wil weer premier worden: ‘Ik heb 1,9 miljoen stemmen gekregen’

Bijzonder gerucht: ‘André Hazes en Sarah nu al uit elkaar’