in

Zeker vijftig kerken lieten meer dan honderd mensen toe

Zeker vijftig kerken zijn het afgelopen half jaar wekelijks met meer dan honderd mensen bij elkaar gekomen.

Die kerkdiensten hebben niet tot coronabesmettingen geleid, stellen de kerken zelf. De cijfers komen uit een rondgang van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad langs ruim honderd reformatorische kerken schrijft NOS.

Deze week paste het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) het advies voor kerken aan van ‘zoveel mogelijk digitaal’ naar ‘maximaal dertig bezoekers’.

Lees ook  Heftig: ‘Ik ontdekte dat mijn vader de ex-vriend van mijn oma was’

Voor grotere kerken geldt een maximum van tien procent van de zitplaatsen in een kerkgebouw.

Maar het afgelopen halfjaar lieten zeker vijftig reformatorische kerken al meer dan honderd bezoekers per kerkdienst toe. Tenminste vijftien kerken kwamen het afgelopen half jaar met 250 of meer leden bij elkaar.

De ondervraagde kerken benadrukken dat ze zich houden aan de RIVM-voorschriften, zoals afstand houden en hygiëne.

Lees ook  Jongeren verzekeren zich via WhatsAppgroepen tegen boete avondklok

Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst. Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden.

Diverse GGD’s in regio’s met relatief veel kerkgangers geven aan dat samenkomsten een risico vormen, maar dat bron- en contactonderzoek nog altijd vooral leidt naar de thuis- en werksituatie.

16-jarige zwaar mishandeld in steegje

Passagier schiet erop los in rijdende taxi