in

Zakenman Johan (49) al tien maanden opgesloten in hotelkamer in Dubai: “Opgelicht door investeerder die veel macht uitoefent”

Sinds augustus vorig jaar zit zakenman Johan Daumerie (49) uit Dilbeek vast in Dubai, nadat hij naar eigen zeggen werd opgelicht door een lokale investeerder.

Samen startten ze een telecombedrijf, maar al na drie weken ging de investeerder uit Dubai met al het geld gaan lopen. “Hij zorgde er tegelijk voor dat ik het land niet meer kon verlaten.

Mijn proces verloopt niet eerlijk en ik heb het gevoel hier voor eeuwig vast te zitten.” Buitenlandse Zaken is intussen op de hoogte van het dossier.

“Na vier jaar in Dubai te hebben gewerkt in loondienst, wou ik er vorig jaar mijn eigen start-up beginnen”, doet Johan zijn verhaal.

“Ik zocht lokale investeerders en een man uit een machtige familie toonde interesse. Vol goeie moed gingen we in augustus van start, maar na drie weken kreeg ik bericht dat mijn mede-investeerder al het geld van de rekening haalde.

Hij leek het moeilijk te hebben met de onzekere covid-situatie en koos eieren voor zijn geld.”

De lokale investeerder, die in Dubai veel macht blijkt te bezitten, stapte op hetzelfde moment naar de politie en beschuldigde Daumerie van misbruik van vertrouwen.

Lees ook  Treinmachinist laat 15-jarige jongen zelfstandig trein besturen

“Maar daar is geen enkel bewijs voor gevonden. In tegendeel, de bewijzen zijn er dat hij mij heeft opgelicht.”

Toch ontnamen de bevoegde instanties in Dubai het paspoort van Daumerie en legden ze hem een reisverbod op, waardoor de zakenman al tien maanden opgesloten zit in een hotelkamer.

“Deze situatie is onhoudbaar. Ik ben hier nu illegaal in het land en als ik mijn hotel verlaat, riskeer ik opgepakt te worden door de politie.”

93 seconden
In die tien maanden tijd hield Daumerie zich nog gedeisd en bouwde hij samen met zijn advocate Hanan een dossier op dat zijn onschuld bewijst.

Vorige week kreeg de zakenman zijn kans om zich te verdedigen in de rechtszaal, maar ook daar liep zijn proces niet van een leien dakje.

“Ik kreeg in totaal 93 seconden de tijd om mijn naam te zeggen en uit te spreken dat ik onschuldig ben. Mijn advocate mocht zelfs niet binnen en inhoudelijk kon ik niets aanbrengen.

Lees ook  Özcan Akyol beschuldigd van verkrachting

De dag erna kreeg ik te horen dat ik schuldig bevonden was. Ik moet binnenkort de gevangenis in en zal weer vrijkomen als ik 230.000 euro heb betaald.

Allemaal op basis van een mondelinge klacht. Die man blijkt van een hoogstaande familie afkomstig te zijn en oefent ook invloed uit op de rechtbank.”

“Mijn proces verloopt niet eerlijk en ik heb het gevoel hier voor eeuwig vast te zitten”, klinkt Daumerie nog hopeloos

. “Intussen weet ik dat enkele politici in België ook op de hoogte zijn van mijn situatie. Ik hoop dat zij ervoor kunnen zorgen dat Buitenlandse Zaken actie onderneemt.”

Buitenlandse Zaken laat intussen weten dat ze op de hoogte zijn van Daumeries dossier en de ambassade het opvolgt.

“Maar de ambassade zegt dat ze niet veel kunnen doen voor mij. Nochtans krijg ik geen eerlijk proces. Ik ben hopeloos en hoop nu dat er meer steun en hulp vanuit België komt.”

Huisgenoot belt pas 24 uur na dood bewoner naar hulpdiensten, rechter veroordeelt hem tot één jaar cel voor schuldig verzuim

Del­ta-variant deze zomer dominant in Nederland, maar versoepelingen niet in gevaar