in

Winterweer zorgt voor gehamster bij supers: ‘Het is maar sneeuw’

De komst van het barre winterweer leidt tot hamstergedrag in supermarkten. Uit alle hoeken van het land komen meldingen van lege schappen.

In tegenstelling tot het begin van de coronacrisis is niet alleen wc-papier gewild. Nederlanders nemen massaal groenten, fruit en brood mee naar huis voordat morgen code rood geldt.

,,Het is inderdaad drukker dan gebruikelijk op zaterdag en klanten doen alvast boodschappen voor meerdere dagen”, laat een woordvoerster van Albert Heijn weten. De supermarktketen meldde net zoals Jumbo filialen vandaag extra te bevoorraden.

Volle parkeergarage
Toch worden op sociale media meldingen van massaal ingeslagen boodschappen gedaan. Sommige twitteraars klagen dat veel supermarkten overvol zijn met klanten en schappen al vroeg leeg. ‘Volle parkeergarage, lege vakken, lange rijen bij de zelfscankassa’, schrijft een van hen.

Andere gebruikers van het sociale medium proberen mensen ervan te doordringen dat het ‘maar één dagje sneeuw’ wordt.

‘Jullie hoeven niet te hamsteren’, zegt iemand die een geplunderde Jumbo-vestiging in Hoevelaken bezocht. ‘Wat een drukte, het is maar sneeuw.’

Net als met kerst
,,Het lijkt op de drukte bij kerst”, zegt de bedrijfsmanager van een Albert Heijn in het Zeeuwse Terneuzen.

,,Veel mensen zijn bang dat ze de deur niet meer uit kunnen vanwege het komende winterweer”, zegt ook een Jumbo-medewerker in Goes.

Lees ook  De Huizenprijzen schieten omhoog! Maar deze prachtige huizen worden binnen 6 uur gebouwd en kosten ongeveer 25.000 euro!

Een klant in de Albert Heijn in IJsselstein (Utrecht) kijkt vol ongeloof naar de schappen: ,,Alsof de wereld vergaat.”

Overigens betekent de extra drukte lang niet dat producten overal op zijn. Zo meldt een manager van een Coop-filiaal in Borculo (Gelderland) dat het weliswaar bovengemiddeld druk is voor een zaterdag, maar er geen lege schappen te zien zijn. ,,Het is wel wat leger dan normaal, maar echte lege schappen zijn er niet.”

Kuddedieren
,,Mensen zijn echt kuddedieren, als iemand roept dat het brood opraakt, koopt iedereen massaal brood”, zegt supermarktmanager Hetty Buikema tegen Het Dagblad van het Noorden.

,,Als ze het bij de Lidl niet kunnen krijgen dan komen ze hier, maar treffen ze hetzelfde probleem aan.”

”Mensen zijn echt kuddedie­ren, als iemand roept dat het brood opraakt, koopt iedereen massaal brood”
– Hetty Buikema, supermarktmanager

Naast al het hamstergeweld annuleren Albert Heijn, Jumbo en Picnic alle onlinebestellingen van boodschappen die zondag zouden worden bezorgd. De verwachte hevige sneeuwval maakt het werk te gevaarlijk voor bezorgers.

,,We hebben eerst heel goed naar de situatie gekeken, maar het is onverantwoord om de weg op te gaan”, geeft een woordvoerster van Albert Heijn aan.

Lees ook  Wie vaccinatie weigert, wordt niet opnieuw uitgenodigd: “Het is eten wat de pot schaft”

,,Het is een extreme maatregel die we niet graag nemen.” Jumbo noemt de situatie ‘bijzonder vervelend’ voor klanten, maar stelt de veiligheid van medewerkers voorop.

Blijf thuis
,,Wij hebben exact dezelfde beslissing genomen”, zegt medeoprichter Michiel Muller van Picnic. Normaal gesproken levert het bezorgingsbedrijf op zondagen tienduizenden bestelde boodschappen af.

Picnic heeft alle medewerkers die zondag naar werk hadden gemoeten opgedragen thuis te blijven.

Muller rekent er vooralsnog op dat de bezorging wel maandag kan doorgaan. ,,Maar we moeten zondagavond lokaal kijken bij distributiecentra, waar mogelijke sneeuwhopen voor problemen kunnen zorgen.” Jumbo meldt van dag tot dag te bekijken of bezorgers van boodschappen weer de weg op kunnen.

Irma Sluis
Aan het begin van de coronacrisis werd er ook veel gehamsterd. Mensen kochten massaal wc-rollen in.

Dat leidde tot een oproep van minister-president Mark Rutte om te stoppen met hamsteren. Gebarentolk Irma Sluis werd toen ook meteen een landelijk bekendheid met haar vertaling van het woord.

Een aantal twitteraars refereert daarom aan de vroegste dagen van de coronacrisis. ,,Oh jee. Zijn we weer massaal aan het hamsteren?’’, vraagt iemand zich af. ,,Want dan ga ik spijt krijgen dat ik gisteravond mijn laatste rol wc-papier aan de bovenburen heb gegeven.’’

Deze boetes riskeer je als je de weg op gaat in winterweer

Man moet nog 168 kilometer rijden, een uur voor de avondklok en dus rijdt hij 168 waar 100 is toegestaan