in

Wie vaccinatie weigert, wordt niet opnieuw uitgenodigd: “Het is eten wat de pot schaft”

Er kan in Vlaanderen niet aan vaccinshopping worden gedaan. Die boodschap brachten minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en Dirk Dewolf, de topman van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, deze namiddag op een stand van zaken over de vaccinatiecampagne. “Wie weigert, is zijn plek kwijt en wordt niet opnieuw uitgenodigd”.

Het is iets waar wellicht weinig mensen tot nu toe bij hebben stilgestaan. Beke en Dewolf konden het deze namiddag dan ook niet genoeg benadrukken:

wie expliciet zijn vaccinatie weigert, wordt niet achteraan de rij geplaatst om dan toch nog een vaccin te krijgen. Neen: een weigering is definitief, en er volgt dan geen nieuwe uitnodiging achteraf.

“Het is eten wat de pot schaft”, zo drukte Dewolf het naar eigen zeggen ietwat cru uit. “Mensen moeten beseffen dat in Vlaanderen niet aan vaccinshopping gedaan kan worden.

Dat is niet organiseerbaar om rekening te houden met de wensen van alle personen, zeker in tijden van vaccinschaarste.

Dat wel doen betekent een hopeloze vertraging van de vaccinaties.” Dewolf benadrukte wel dat alle vaccins evenwaardig aan elkaar zijn.

Lees ook  Uitbehandelde Bibian Mentel: ‘Ik durf het nog aan’

Ook dat van AstraZeneca, waarvan het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA gisteren nogmaals benadrukte dat het perfect veilig en doeltreffend is.

Het heeft dus geen enkele zin om bijvoorbeeld je vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin te weigeren in de hoop om bijvoorbeeld later met dat van Pfizer ingeënt te worden. Er komt dan namelijk helemaal geen tweede uitnodiging.

Wel is het mogelijk om je vaccinatie te verplaatsen als de voorgestelde datum je niet uitkomt. Ook kan je je vaccinatie beperkt uitstellen, je persoonlijke vaccinatiecode blijft 30 dagen geldig.

“Ook als je uitnodiging vervalt, word je niet automatisch opnieuw uitgenodigd, ook niet helemaal op het einde van de vaccinatiecampagne.

Reageer dus tijdig op je uitnodiging, zo weet het vaccinatiecentrum of je komt”, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Bug in uitnodigingssysteem: ouderen niet in juiste volgorde uitgenodigd
Er zijn overigens opnieuw fouten opgedoken in het uitnodigingssysteem voor de vaccinaties in de vaccinatiecentra, bevestigde Dewolf.

Daardoor zijn 65-plussers niet allemaal in de juiste volgorde uitgenodigd (van oud naar jong) en kan het zijn dat sommige tachtigers wel al gevaccineerd zijn en sommige negentigers nog niet.

Lees ook  Levende rat in wc-pot Den Haag probeert geslachtsdeel vrouw te bijten

Daardoor hebben zowat 2.700 zorgverleners uit de eerste lijn en een onbekend aantal 65-plussers geen tijdige uitnodiging gekregen voor hun prik.

Normaal gezien moet het uitnodigingssysteem Doclr sinds deze week inwoners uitnodigen volgens hun leeftijd, aflopend van oud naar jong.

Maar van over heel Vlaanderen kwamen de laatste dagen berichten dat sommige ‘jongere ouderen’ wel al gevaccineerd waren of een uitnodiging hadden gekregen en sommige 90-plussers bijvoorbeeld nog niet. “Dat scenario is inderdaad best mogelijk”, zei Dewolf.

Oorzaak is een nieuwe bug in het veelgeplaagde uitnodigingssysteem dat de voorbije weken al verschillende keren met problemen te kampen had.

“Er loopt iets mis in de samenwerking tussen de database met alle te vaccineren personen en het systeem dat de uitnodigingen moet versturen.

De kans bestaat daardoor dat een 95-jarige nog geen uitnodiging heeft gekregen en zijn 85-jarige buurman wel. De fout zal in de loop van volgende week worden rechtgezet.”

‘Ik blijf doorvechten tot ik van het verleden heb gewonnen’, Fleur (24) werd jarenlang mis bruikt, maar vond niet de juiste hulp

Helaas: geen vakanties naar het buitenland in de meivakantie