in

Weg studie, weg baan: Ayoub (19) raakt na rellen in Den Haag veel in zijn leven kwijt

Het gooien van een baksteen naar een gepantserde politiebus heeft voor de 19-jarige Ayoub A. drastische gevolgen.

De jonge Hagenees moet voor zijn betrokkenheid bij de rellen in de Schilderswijk twee maanden onvoorwaardelijk de gevangenis in.

Hierdoor raakt hij zijn baan kwijt én kan hij zijn studie voorlopig uit zijn hoofd zetten. Verontrustend, zegt zijn advocaat, die in hoger beroep gaat. ,,Ayoub realiseert zich dat hij veel van zijn leven kwijt is of kwijtraakt.”

Ayoub A. (19) werd tijdens de avondklokrellen vorige week maandag in de Haagse Schilderswijk opgepakt.

De relschopper neemt zijn volledige verantwoordelijkheid en heeft aangegeven dat hij ‘ontzettend veel spijt’ heeft van wat hij gedaan heeft, zegt zijn advocaat Niels Genemans.

,,Ayoub zegt dat hij een schuldgevoel kreeg nadat hij die steen had gegooid”, stelt de raadsman. ,,Hij heeft op de zitting geprobeerd uit te leggen wat hem bezielde, maar hij vond het lastig om het onder woorden te brengen.

Hij komt uit een gezin waar dit absoluut niet getolereerd wordt. Ik had rond de gebeurtenissen zijn moeder nog huilend aan de lijn.”

Opgejut
A. had die avond een etentje bij zijn neef in het centrum van Den Haag. Hij belandde op een gegeven moment op straat en kwam in een groep van dertig jongeren terecht.

A. stelt dat hij de wijk niet meer uit kon en een steen in zijn handen gedrukt kreeg. Opgejut door anderen besloot hij de steen richting de politie te gooien.

,,Ik weet niet wat me bezielde”, stamelde hij in de rechtszaal. ,,Ik kom uit een normaal liefdevol gezin.”

De rechter neemt geweld tegen hulpverleners hoog op en legt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op.

Een forse straf, vindt advocaat Genemans. ,,Ik snap dat we in een bijzondere tijd leven en dat de pandemie meespeelt in de hoogte van de straf.

Maar voor een vergrijp waar normaal een taakstraf van 60 uur op staat, vind ik twee maanden cel een behoorlijk groot verschil.”

Genemans kan zich voorstellen dat er een signaal wordt afgegeven naar andere relschoppers. ,,Dat snap ik ook zeker, maar in de rechtspraak is het de bedoeling dat er maatwerk wordt geleverd en dat er rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van een verdachte. Dat wordt hier in mijn ogen onvoldoende gedaan.”

Studie in de zorg
A. heeft een baan bij een koeriersbedrijf en zou later deze maand beginnen aan een opleiding in de zorg. Hij werkt hard om het schoolgeld te kunnen betalen.

Zijn advocaat vreest dat A. ook op de langere termijn last zal blijven houden van zijn tijd in de gevangenis.

,,Hij kan zich pas in september weer inschrijven voor een nieuwe studie. Tot die tijd is er een enorm gat in zijn schema.”

Lees ook  Mocro Maffia-acteurs vragen jongen geslachtsdeel te tonen, 22-jarige verdachte aangehouden

Daarnaast, vult Genemans aan, heeft A. straks mogelijk niet genoeg geld om een nieuwe studie te bekostigen.

,,Zijn baan is hij kwijt. Het is nog maar de vraag of hij op korte termijn nieuw werk gevonden krijgt. Kortom, ik maak me zorgen om zijn toekomst.

Hij realiseert zich dat hij veel van zijn leven is kwijtgeraakt. Daar neemt hij nogmaals zijn verantwoordelijkheid voor.

Hij beseft de ernst van zijn daad. Maar toen hij zijn straf hoorde, kwam dat echt wel even binnen.”

‘Dit gebeurt zelden’
Joep Lindeman, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, ziet ook dat er rond de rellen forse straffen worden uitgedeeld.

,,Het hangt natuurlijk van de persoon af, maar bij first offenders gebeurt dit zelden”, zei hij afgelopen weekend tegen deze site.

,,Zelfs voor recidivisten is dit bovengemiddeld. Ook dan wordt er vaak gekozen voor een taakstraf met een voorwaardelijke vrijheidsstraf. De rechter wijkt denk ik van de richtlijn af vanwege de buitengewone omstandigheden.”

Toch betwijfelt Lindeman of deze forse straffen een afschrikkend effect hebben. ,,Bij sommigen zal het werken.

Misschien als iemand een opruiend bericht wil sturen. Maar vaak zijn relschoppers impulsieve mensen, die staan er niet rationeel in.

Een Tweede Kamerlid stelde voor om posters op het ziekenhuis te plakken met de tekst: gooi hier een steen door de ruit en je belandt achter de tralies. Dan heb je denk ik een verkeerd beeld van wat er in het hoofd van rellende mensen omgaat.”


In de bloei van hun leven
Criminoloog Henk Ferwerda onderscheidt drie types die de afgelopen dagen in het land op de been waren. Mensen die echt boos zijn, notoire ordeverstoorders en de meelopers.

,,Die laatsten zijn vooral veel jonge mannen. Die zag je met name in de Schilderswijk op de been komen. Ze zijn in de bloei van hun leven, maar alles ligt stil.

Bijbaantjes zijn weggevallen, ze gaan niet naar school en nu moeten ze ook nog binnen blijven. Zij gaan naar buiten.

In eerste instantie om te kijken, voor de sensatie. Niet om te gooien. Dat vermengt zich met ordeverstoorders.

En al snel krijg je het wij-zij denken. Dan speelt die relbereidheid weer een rol. Als groep voelen ze zich onaantastbaar. Tot ze aangehouden worden. Dan is de appel zuur.”

Toekomstperspectief
Zo dus ook voor de 19-jarige Ayoub. Advocaat Genemans gaat zich inzetten om hem snel op vrije voeten te krijgen.

Hij gaat in beroep en vraagt daarbij meteen om schorsing van de gevangenisstraf. Genemans hoopt dat de behandeling van dat verzoek binnen drie weken gedaan wordt.

Lees ook  Moeder en baby komen tijdens keizersnee met scheermes om het leven

Zo kan zijn cliënt alsnog aan zijn mbo-opleiding beginnen. ,,In zijn algemeenheid geldt dat iemand zonder baan of studie makkelijker afglijdt dan iemand met beter toekomstperspectief.

Daarom is het ook voor de maatschappij beter als de straf van Ayoub wordt omgezet naar een taakstraf.”

Dat heeft op de lange termijn meer effect, denkt ook universitair docent Joep Lindeman. ,,Het beeld van schoffelen in het park is onzin.

Met een lange taakstraf kun je beter tot iemand doordringen. Elke keer word je geconfronteerd met je fout.

Daarbij komen leercomponenten, zoals agressietraining. In de gevangenis zit je achter een deur en klaar.”

Supersnel
Overal in het land worden relschoppers die vorige week meededen aan ongeregeldheden via supersnelzittingen snel berecht en gestraft.

,,Daarmee maken we duidelijk dat deze rellen niet worden getolereerd. We nemen dit zeer serieus en willen paal en perk stellen aan het gedrag dat we zagen tijdens de ongeregeldheden”, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit.

Een rechter verplichten een celstraf op te leggen – politici winnen er stemmen mee, verder schiet er niemand er iets mee op, schrijft AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis in dit commentaar.

Relschoppers die vernielen, plunderen en de teststraat in brand steken. Hoe moeten zij aangepakt worden?

Met het leger, paintballverf of een gesprek? Daar hebben lezers verdeelde meningen over in de ingezonden brieven.

Andere (lagere) straffen rond rellen
Op een snelrechtzitting in Amsterdam zijn vijf verdachten van betrokkenheid bij rellen op het Museumplein veroordeeld tot straffen uiteenlopend van veertig uur taakstraf tot zes weken gevangenisstraf.

De mannen stonden allemaal terecht voor het plegen van openlijk geweld en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel op zondag 24 januari, de tweede keer in een week tijd dat er ongeregeldheden uitbraken in Amsterdam.

Een 30-jarige man uit Medemblik, een 26-jarige Hoofddorper en een 24-jarige uit Ridderkerk werden veroordeeld voor zowel openlijk geweld als voor het negeren van het bevel van de politie om te vertrekken.

De man uit Medemblik kreeg hiervoor zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, en veertig uur taakstraf. De twee anderen kregen vijf weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, en veertig uur taakstraf.

Een 22-jarige man uit Den Haag kreeg voor openlijk geweld vier weken cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk.

Een 46-jarige man uit Schiedam kreeg veertig uur taakstraf voor zijn weigering om te vertrekken van het Museumplein.

Vier van de vijf verdachten moeten daarnaast tot 500 euro storten in een nog op te richten fonds dat zal worden gebruikt om de schade van de rellen te herstellen.

RIVM: Varianten rukken sneller op dan gedacht

Ic-artsen: ‘Tijd is rijp om meer coronadoden te accepteren en de maatregelen te versoepelen’