in

Weer minder besmettingen: maatregelen zetten stevige rem op groei Britse variant

Het RIVM heeft afgelopen week – mede door het slechte weer – opnieuw minder positieve coronatests geregistreerd dan een week eerder.

Het waren er 24.668, een daling van 14 procent. Onder de oppervlakte groeit de Britse variant door, maar het lijkt erop dat de strenge maatregelen ervoor zorgen dat die groei flink afneemt.

Het reproductiegetal daalde naar 0,91. Dat betekent dat 100 besmette mensen 91 anderen aansteken met het virus.

Het getal geeft de stand van zaken voor 22 januari weer, de meest recente datum waarvoor de ‘R’ berekend kan worden.

Dat was twee dagen na de invoering van de strengere bezoekregeling (maximaal 1 persoon over de vloer) en een dag voor de invoering van de avondklok. Een week eerder (op 15 januari) stond de R nog op 0,98.

Lees ook  John redde hond na val van pier, reddingsbrigade noemt actie 'levensgevaarlijk'

Het lijkt er dus op dat Nederland het virus voorlopig onder controle houdt. Maar belangrijk: er moet onderscheid gemaakt worden tussen de ontwikkeling van de ‘normale’ variant van het virus en de ‘Britse’.

Inzoomend daarop blijkt dat het reproductiegetal voor de normale variant is gedaald tot 0,80 (was 0,86). De Britse variant had op 22 januari een reproductiegetal van 1,13.

Dat betekent dat hij nog steeds groeit in omvang, maar minder fors dan een week eerder, toen de R voor deze variant nog op 1,28 lag.

Langzaam maar zeker krijgt de Britse variant in Nederland de overhand. Het RIVM verwacht dat dat zal leiden tot een toename van het aantal besmettingen in de komende maanden.

Slecht weer
De laatste dagen (en naar verwachting ook de komende dagen) wordt het zicht op het virus bemoeilijkt door het slechte weer.

Lees ook  Kappers ingezet om huiselijk geweld te signaleren: 'Mensen praten daar vaak makkelijker'

Teststraten waren de afgelopen dagen deels gesloten, en de vraag is of iedereen met klachten nu de gang naar de teststraat maakt.

Afgelopen week lieten 195.086 mensen zich testen. Een week eerder waren dat er nog 13.000 meer.

Toen viel 11,4 procent van de tests positief uit. Deze week was dat 10,7 procent. Dat duidt er op dat de circulatie van het virus wat is afgenomen.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen daalde van 1278 naar 1096. In 172 gevallen betrof het een ic-opname, ook dat is een daling (min 85) ten opzichte van een week eerder. Het aantal mensen dat officieel geregistreerd werd als coronadode ging van 448 naar 408.

Zeldzame koudegolf komt eraan: temperatuur gaat zakken tot 23 graden onder nul!

Franse non (116) overleeft coronabesmetting: ‘Ik was niet bang om te sterven’