in

Wanneer je scheten naar rotte eieren stinken, wordt het tijd om je serieus zorgen te maken…

Sommige mensen denken dat hun scheten naar rozen ruiken, maar dat is helaas niet het geval. Alle scheten ruiken van nature slecht, maar de stank kan variëren afhankelijk van wat we hebben gegeten. Voedsel zoals broccoli, bloemkool en bonen hebben de reputatie schadelijke gassen te produceren.

portrait of young man smelling closeup photo

Maar een stinkende scheet kan helaas ook betekenen dat er iets serieus mis is met ons spijsverteringsstelsel. Deze vijf gezondheidsproblemen behoren tot de veelvoorkomende oorzaken voor de walm van hete zwavelhoudende stoom die uit je achterwerk komt.

1. Coeliakie
Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge en dat het menselijk lichaam niet kan verteren. Wanneer je deze aandoening hebt, behandelt je lichaam gluten als een vergif, wat een immuunreactie uitlokt. Als gevolg daarvan breekt de bekleding van je darmen af, waardoor het moeilijk wordt voedingsstoffen op te nemen. Dit kan leiden tot overmatige winderigheid en een opgeblazen gevoel, evenals diarree.

Lees ook  Aanrander betast medewerkster in een supermarkt Oss, wie herkent hem?

2. Lactose-intolerantie
Als je lactose-intolerant bent, heeft je lichaam moeite met het verteren van zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. De lactosesuiker in deze producten komt daardoor onverteerd via je darmen in je dikke darm terecht. In plaats van te worden afgebroken in je maag, wordt de lactose afgebroken door bacteriën in je darmen, wat zorgt voor een vieze stank en ook diarree kan veroorzaken.

3. Giardiasis
Giardiasis is het gevolg van een infectie van giardia-parasieten in het spijsverteringsstelsel, die vaak wordt opgelopen door blootstelling aan menselijke of dierlijke uitwerpselen in het water, en moet worden behandeld met antibiotica. De symptomen variëren van diarree tot braken en maagpijn, en kunnen ook winderigheid en een zwaar opgeblazen gevoel omvatten.

Lees ook  Jongen (12) steekt huis ouders in brand, broer en zus komen om

4. Gastroparese
Gastroparese treedt op wanneer de spieren rond de darmen verzwakken of verlamd raken, waardoor voedsel te lang in het spijsverteringskanaal blijft. Voedsel dat niet tijdig uit je lichaam wordt geëvacueerd, kan overmatig gaan gisten en een infectie veroorzaken, waardoor je winderigheid toeneemt en je scheten ongelooflijk slecht ruiken.

5. Dysbiose
Veranderingen in de manier waarop je scheten ruiken, kunnen erop wijzen dat je een aandoening hebt die dysbiose wordt genoemd, waarbij je lichaam een gebrek heeft aan de noodzakelijke hoeveelheid en diversiteit van bacteriën om voedsel te verteren. Wanneer deze bacteriën disfunctioneel of onevenwichtig worden, kan je lichaam te maken krijgen met verhoogde niveaus van methaan en waterstof, wat kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Buurtbewoner plots hoorde ik een paar harde knallen.” ‘Gino werd omgebracht door een vuurwapen’

Donny M. misbruikte eerder jongetje en bedreigde andere jongetje