in ,

Voor de zuurpruim onder ons hebben we goed nieuws: Negatief denken is goed voor onze gezondheid!

Tegenwoordig lijkt het net alsof iedereen altijd maar blij, vrolijk, optimistisch en opgewekt moet zijn. Maar Zweden geeft tegengas en is helemaal klaar met de blijheidsgekte. Bewust negatief denken schijnt namelijk zo slecht nog niet te zijn..

Onderzoek
Tegenwoordig worden er steeds meer trainingen en cursussen aangeboden over hoe wij positief kunnen denken en gelukkig worden.

De Zweedse opleiding ‘Beter wordt het niet’, Zet zich bewust af tegen deze feelgood samenleving. Er wordt geleerd om negatief te denken.

Lees ook  Sabina Nessa (28) op paar meter van haar woning vermoord

Geloof het of niet, maar de opleiding was in no-time volgeboekt, en niet zonder redenen. uit een recent onderzoek dat werd uitgevoerd door de Berkeley University in de Verenigde Staten bleek dat zo af en toe negatief denken helemaal niet slecht is.

De deelnemers uit het onderzoek die aangaven het niet erg te vinden om zichzelf zo nu en dan slecht te voelen, waren over het algemeen gelukkiger.

Accepteer dat iedereen negatieve emoties heeft. Hierdoor ervaar je minder stress. Een logische conclusie volgens ras-pessimist Maarten van Rossem, “Zwartkijkers zijn voorbereid op teleurstellingen, anderen niet”, vertelt hij.

Lees ook  Waarom het cruciaal is om niemand op je bed te laten zitten met zijn of haar buitenkleding aan

René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het daarmee eens. Pessimisme moet weer worden gewaardeerd.

“Optimisten zijn nare mensen, ze hebben te veel macht”, Aldus Bos. “Zij projecteren een beeld in de toekomst en als je daarin niet meegaat ben je een spelbreker.” Hoogste tijd dus om eens flink die bokkenpruik op te zetten!

Koffie of theeleuten met een vriendin schijnt beste therapie te zijn tegen de dagelijkse stress van het leven!

Björns dochtertje Maja (4) is blind: ‘Soms zit ze midden in de nacht in haar kamertje te spelen’