in

Volledig gevaccineerden mogen binnen EU reizen zonder testen en quarantaine

De kogel is door de kerk: de ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de versoepeling van de reisbeperkingen deze zomer.

Belgische vakantiegangers en andere EU-burgers die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 hoeven niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land reizen.

‘Volledig’ betekent twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna en eentje van het Johnson & Johnson-vaccin. De laatste inenting moet uiterlijk twee weken voor vertrek zijn gegeven.

Vanaf 1 juli gaat in de EU een systeem met een coronacertificaat in werking waarmee een reiziger via een QR-code die hij in eigen land heeft gekregen kan aantonen dat hij volledig is gevaccineerd.

Eén prik is niet voldoende om het certificaat te krijgen, aldus ingewijden. Wel kan een EU-inwoner het certificaat krijgen als hij kort voor vertrek een negatieve PCR-testuitslag heeft gekregen of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting.

Lees ook  Brabantse school schorst leerling (15) die weigert mondkapje te dragen

Personen vanaf 12 jaar moeten, als zij niet volledig zijn ingeënt, wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het coronavirus hebben.

Dit is enkel niet nodig wanneer er gereisd wordt tussen twee lidstaten die ‘groen’ kleuren op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Ook zijn er afspraken gemaakt over minderjarigen met twee volledig gevaccineerde ouders. Die hoeven onder de nieuwe regels niet in quarantaine omdat hun ouders gevaccineerd zijn.

Reislustigen kunnen ook vertrekken zonder certificaat maar de lidstaten zijn vrij om bijvoorbeeld quarantaine of een test te eisen bij aankomst, afhankelijk van de besmettingsgraad in het land van herkomst.

Lees ook  Ambulancebroeder ligt wekenlang dood in zijn huis

Aanpassing drempelwaarden kleurcodes
België kleurt momenteel nog rood op de Europese coronakaart, maar ons land is op weg om volgende week oranje te worden.

De kans dat België voor de zomer nog groen kleurt, wordt eerder klein geacht. Wel worden de criteria binnenkort versoepeld voor de ‘coronakaart’ van de EU.

Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen ‘groen’ worden en dus als veilig worden bestempeld.

Nu wordt een land groen ingekleurd wanneer er in de afgelopen twee weken minder dan 25 besmettingen op 100.000 mensen zijn gemeld.

Die incidentie wordt verhoogd naar 50, waardoor landen sneller groen zullen worden. De Europese ministers van Volksgezondheid moeten dit dinsdag nog bekrachtigen.

Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt.

Marcel (33) fietste tegen ijzerdraad: twee hechtingen en een blauw oog

Prinses Amalia zegt nee tegen uitkering van 1,6 miljoen euro