in

VIDEO: Viruswaarheid-voorman Willem Engel opgepakt voor opruiing

In Rotterdam is activist Willem Engel opgepakt op verdenking van opruiing. Hij wordt ervan verdacht dat hij gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten heeft geplaatst op sociale media.

Engel is oprichter en voorman van actiegroep Viruswaarheid en wordt gezien als het gezicht van de anti-coronamaatregelenbeweging in Nederland. Hij wordt vrijdag voorgeleid; dan beslist de rechter of hij langer vast blijft zitten.

De vriendin van Engel filmde de arrestatie en heeft de beelden online gezet. Te zien is hoe twee agenten, beiden met een doek voor een deel van hun gezicht, Engel aanhouden en naar een auto brengen.

Lees ook  Boete voor Forum voor illegale kerstmarkt

De jurist van Viruswaarheid, Jeroen Pols, heeft op Twitter gereageerd op de arrestatie. Hij spreekt van een “volle aanval op critici en oppositie” door het “regime-Rutte”.

Het Openbaar Ministerie begon in januari een onderzoek, nadat tegen Engel een collectieve aangifte was ingediend. Volgens die aangifte maakt hij zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Meer dan 22.000 mensen sloten zich erbij aan.

“Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan”, zegt het OM in een persbericht.

Lees ook  Tara uit Oirschot is blij met haar kleinere borsten: 'Mooier dan met siliconen'

‘Beter laat dan nooit’
Norbert Dikkeboom, de initiatiefnemer van de massa-aangifte, reageert opgelucht op de aanhouding. “Ik ben blij dat de instanties die daarvoor zijn, nu acteren”, zegt Dikkeboom tegen de NOS. “Dat heeft lang geduurd, maar beter laat dan nooit.”

Dikkeboom is door het OM persoonlijk geïnformeerd over de aanhouding van Engel. Justitie zou tegen hem hebben gezegd dat het onderzoek naar Engel gewoon doorgaat.

Urn gestolen bij inbraak, nabestaande doet oproep aan de daders

Man verwond door bijtende hond, hond in laten slapen