in

Vermoorde Lotte (14) dacht zwanger te zijn en bekocht dat mogelijk met de dood

De 14-jarige Lotte uit Almelo heeft haar bewering dat ze misschien zwanger was mogelijk met de dood moeten bekopen. Voor haar dood zitten twee broers uit Almelo van nu 15 en 18 jaar vast.

De tiener dacht in verwachting te zijn van de oudste broer. Ook het versturen van een naaktfoto zou een rol hebben gespeeld bij haar gewelddadige dood.

Dat bleek donderdag tijdens de pro forma zitting bij de rechtbank in Almelo, waar de rechter besloot dat beide jongens vast blijven zitten en hun strafzaak niet in vrijheid mogen afwachten.

Ze worden verdacht van moord, dan wel doodslag. Ook wordt hen verweten dat ze Lotte’s lichaam hebben willen verstoppen.

Het meisje werd op 10 januari om het leven gebracht. Haar lichaam werd in een sloot bij het Wendelgoor gevonden.

Motief voor het geweld
Op de zitting lichtte de officier van justitie een tip van de sluier op voor het motief van het misdrijf. In het dossier zitten app-berichten, waaruit blijkt dat Lotte aan de jongen heeft verteld dat ze vermoedelijk zwanger van hem was. Hij geloofde dat niet en wilde daar ook niets van weten.

Ook had hij ontdekt – of in elk geval het vermoeden – dat het meisje een foto van zijn geslachtsdeel naar een vriendin had gestuurd.

Lotte dacht echter op haar beurt, dat hij ook een pikante foto van haar had verspreid. Zo ontstond er een ruzie die escaleerde, met het dodelijk drama tot gevolg.

‘Ze gaat klappen krijgen’
De jongen heeft per telefoon aan zijn broertje gezegd, dat hij met Lotte had afgesproken en ‘dat ze klappen zou krijgen’.

De broers zijn beiden naar de afgesproken plek gegaan. De oudste heeft bekend, zo staat volgens bronnen in het dossier, dat hij haar heeft geslagen en geschopt, waarna ze in het water is gegleden.

Daar bleef ze levenloos liggen. Of ze overleed door de klappen, verdronk of stierf aan onderkoeling is nog onbekend. Het forensisch onderzoek is nog niet afgerond. Of het meisje werkelijk zwanger was is onbekend.

Lees ook  Bezorgdheid om Samantha de Jong na bericht: ‘Zelfmoordpoging?’

Lichaam met riet bedekt
De jongste van de twee broers heeft inmiddels bekend dat hij in elk geval haar lichaam in de sloot heeft verstopt, door haar te bedekken met riet.

In hoeverre hij bij het geweld betrokken was en heeft geslagen is nog niet duidelijk. Hij heeft bij de politie verklaard dat hij wist dat Lotte klappen zou krijgen ‘maar niet dat het zo erg zou worden’.

Ook deze jongen heeft een korte tijd een relatie met het slachtoffer gehad, maar niet gelijktijdig met zijn broer. Er zat een korte tijd tussen.

Moeder biedt excuus aan
De twee jongens waren niet bij deze zitting aanwezig. De ouders van Lotte waren er wel, evenals de ouders van de twee verdachten. Hun moeder bood aan Lotte’s ouders in tranen excuses aan voor wat er is gebeurd.

Haar vader en moeder waren zeer teleurgesteld dat de jongens niet bij de zitting waren. Ze zeggen te hopen dat de onderste steen boven komt en dat de twee volledig open kaart spelen opdat zij te weten komen hoe de laatste uren van Lotte’s leven zijn geweest.

Ze zijn ook van plan alle zittingen bij te wonen. „Hoe confronterend dat ook kan zijn”, zegt hun woordvoerder Jeroen Baardemans.

„Zij hopen, dat bij de volgende zitting de jongens hen wel onder ogen komen in de rechtszaal.” Hij gaat verder namens hen niet inhoudelijk reageren.

„Zij willen niets doen dat een eerlijke berechting in de weg staat.” De zitting was voor de ouders een zware beproeving, zegt hij wel. „Het is nog maar drie maanden geleden dat zij hun dochter verloren. Het verdriet is nog zo intens.”

Achter gesloten deuren
De zitting was achter gesloten deuren, omdat de broers – nu 15 en 18 jaar – beiden nog minderjarig waren toen Lotte om het leven kwam.

Zij worden momenteel psychisch onderzocht. De rechtbank oordeelde dat er nog alle reden is om hen voorlopig vast te houden, tot de volgende zitting.

Die is op 6 juli. Ook dan is het nog slechts een pro formazitting en geen inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Het onderzoek van justitie, zo bleek, zal ook dan nog niet zijn afgerond.

Lees ook  Gavin (28) komt om na botsing op tractor: “We gaan hem allemaal zo hard missen”

Vader ook nog verdachte
Ook de vader van de jongens, Hans de W., is nog verdachte in deze zaak. Omdat zijn vermeende betrokkenheid bij Lotte’s dood echter veel kleiner zou zijn was de 43-jarige Almeloër al enige tijd op vrije voeten.

Hij hoefde vandaag daarom ook niet voor te komen. Wanneer de zaak tegen hem dient is nog onbekend. Hij zou van één van zijn zoons te horen hebben gekregen, ‘dat er wat ergs was gebeurd’.

De W. is toen ter plekke gaan kijken. De vader zou degene zijn geweest die de politie heeft getipt, ‘dat er een lichaam in het water lag’.

Niet op vrije voeten
Tijdens deze zitting was één van de vragen of de jongens nog gevangen moesten blijven, of dat ze hun strafzaak net als hun vader in vrijheid mochten afwachten.

Vanwege de geschokte rechtsorde heeft de rechtbank bepaald, dat ze niet naar huis mogen. Ook speelt een rol dat ze worden verdacht van een ernstig feit, waarop een minimum straf staat van twaalf jaar cel.

Jeugd-tbs
Dat betekent niet dat ze die straf ook krijgen, wanneer ze schuldig worden bevonden. Ze vallen namelijk onder het jeugdrecht.

De oudste kan dan worden veroordeeld tot maximaal twee jaar cel, eventueel met aanvullend jeugd-tbs. De jongste kan maximaal een jaar cel krijgen met aanvullend jeugd-tbs.

De oudste broer is weliswaar in de cel 18 jaar geworden, maar was toen hij verdachte werd van de moord op Lotte nog 17.

De officier van justitie heeft donderdag niet gevraagd om die oudste toch als volwassene te berechten. Dat kan mogelijk later alsnog.

Beide jongens worden momenteel onderzocht door een forensisch instituut voor jeugdige verdachten. Dat moet helder maken in welke mate zij toerekeningsvatbaar zijn.

Maar ook in hoeverre de oudste al volwassen in het leven staat. Zijn advocaat meent dat hoe dan ook het jeugdrecht van kracht moet zijn.

Moeder deelt foto van haar zoon met kanker en een bericht dat iedereen zou moeten lezen

Man van 83 zwaargewond na aanrijding, dader gevlucht