in

Vermoordde krachtpatser Maikel uit Heerde zijn eigen moeder? ‘Hij ging van knuffelbeer naar kluizenaar’

Debbie de Voer zag haar toenmalige vriend Maikel B. langzaam veranderen. Van grote, lieve en zorgzame knuffelbeer naar een kluizenaar met angstbeelden.

Nu wordt B., die vanuit de gevangenis in alle toonaarden ontkent, verdacht van het doden van zijn moeder in Heerde. ,,De échte Maikel zou niet kunnen leven met wat er nu is gebeurd. Hij was gek op zijn moedertje.”

Ze moet drie keer kijken, voordat ze gelooft wat ze ziet. Debbie de Voer heeft de krant open liggen, waarin een verhaal over en foto’s van de Korte Heegde in Heerde staan.

Daar is op 11 september 2020 het levenloze lichaam van Betsie (66) gevonden. De politie vermoedt een misdrijf en pakt haar zoon, Maikel B., op.

De Voer herkent in de krant het huis op de foto. En de auto die wordt weggesleept. ,,Ik schrok enorm. Ik wist meteen om wie het ging.

Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe kan iemand die alles had zo aan de grond raken? Dat hulpverleners er geen grip meer op hebben?”

Knuffelbeer
De Voer had enkele jaren een relatie met Maikel B., wiens officiële voornaam Jacob is. Ze verhuisde vanwege de liefde van Twente naar Heerde.

Ze twijfelde lang of ze haar verhaal zou vertellen, maar vindt het toch belangrijk. ,,Ik wil dat iedereen weet dat dit een fijne familie is. Dat dit in de beste families kan gebeuren.”

Als De Voer zes jaar geleden ‘via via’ Maikel leert kennen, is hij een vitale, fijne man. Sterk. Breedgeschouderd. Een knuffelbeer, noemt ze hem.

Ooit deed B. niet onverdienstelijk mee aan wedstrijden, zoals De Sterkste Man van Oost-Nederland. Ze gaan daten, worden verliefd

. Niets aan de hand. De Voer verhuist met haar kinderen naar een appartement naast dat van B. in Heerde. ,,Het huis was vrijgekomen en het leek me fijn in zijn buurt te gaan wonen.”

Psychoses
Al kort na de verhuizing verandert het beeld dat De Voer heeft van Maikel. ,,Hij zat heel veel thuis. Was net zijn baan als manager kwijt door een burn-out.

Daarna solliciteerde hij veel, maar zonder succes. Ik zag dat hij zichzelf steeds vaker opsloot. Hij zag er ook steeds minder verzorgd uit.”

”Hij zag dingen die er niet waren. Dat was best beangsti­gend”
– Debbie de Voer, ex-vriendin van Maikel

Lees ook  Balkon stort in Vlaardingen, twee personen ernstig gewond

Het gaat van kwaad naar erger. ,,Hij had een soort psychoses. Zag dingen die er niet waren. Dat was best beangstigend.

Ik kwam hem een keer een bord spaghetti brengen, zodat hij wat te eten had. Toen zei hij: ‘Wat heb je met je wenkbrauwen gedaan?’

Niets, antwoordde ik. Vervolgens zei hij dat ik Debbie niet was en begon te roepen dat ik Debbie terug moest brengen.”

De medicatie die hij voor zijn aanvallen krijgt voorgeschreven, helpen volgens De Voer in ieder geval niet. ,,Hij kon thuis helemaal gek worden.

Dan waren er buurtbewoners aan het schuren en timmeren overdag en stormde hij zijn huis uit om te klagen.

Nou, dat klussen stopte meteen. Wat wil je ook als er zo’n grote vent zo dreigend op je af komt lopen?”

Gevangenis
In januari 2017 breekt er brand uit in het appartement van Maikel in Heerde. De politie vermoedt brandstichting en pakt de bewoner op.

Hij ontkent. B. zit wel wekenlang in de gevangenis. ,,Ik en zijn lieve moedertje waren de enigen die hem mochten bezoeken.

Dat deden we dan ook. Ik bracht zijn moeder met de auto naar Arnhem, waar hij vastzat. Hij was dol op zijn moeder. En zij was de enige die hem onvoorwaardelijk steunde.”

”Ik en zijn lieve moedertje waren de enigen die hem mochten bezoeken”
– Debbie de Voer, ex-vriendin van Maikel

B. wordt vrijgesproken van brandstichting. De Voer heeft nog getuigd, had zijn met roet bedekte kleding gewassen. De tijd in de gevangenis doet B. geen goed, merkt zijn vriendin later.

B. wil niet meer mee naar feestjes. Is vaak boos. ,,Heel de dag had hij de tijd om zich voor te bereiden op zijn sportschoolbezoek, maar dan moest alles op het laatste moment en werd hij heel kwaad.”

Leger des Heils
De Voer verbreekt de relatie. Het gaat niet meer. Ze verhuist met haar kinderen terug naar Twente. Ze hoort dat er hulpverlening voor B. vanuit de gemeente is opgestart. De gemeente Heerde wil daar niets over kwijt nu de rechtszaak nog niet is afgerond.

Ook merkt ze dat de familie van B. er alles aan doet hem te helpen. Desondanks wordt B. in 2019 veroordeeld voor brandstichting bij het Leger des Heils in Beekbergen. Onderstaande beelden werden gemaakt tijdens en vlak na die brand:

Lees ook  Rutte weigert zich tegen ongevaccineerden te keren

Laatste bericht
Als hij vrijkomt, trekt hij – niet voor het eerst – weer in bij zijn ouders. Als begin 2020 zijn vader overlijdt, blijft hij met moeder Betsie over in de tussenwoning aan de Korte Heegde.

In datzelfde jaar krijgt De Voer nog een laatste bericht van B: ‘Hey, hoe gaat het?’ Het lijkt beter te gaan met haar ex.

Maar nu zit B. vast voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van zijn moeder. De Voer: ,,Ik ben heel erg geschrokken.” Ook speelt de vraag ‘had dit mij kunnen overkomen?’ in haar hoofd.

”Als Maikel er iets mee te maken heeft, dan zijn er twee levens stuk”
– Debbie de Voer, ex-vriendin van verdachte

Eén ding is volgens haar zeker: de Maikel die ze in het begin van haar relatie kende, zou zijn moeder nooit iets aandoen. ,,We weten natuurlijk nog niet wat hier precies is gebeurd.

Maar als Maikel er iets mee te maken heeft en in de gevangenis weer bij zinnen komt, dan kan hij niet leven met die daad. Dan zijn er twee levens stuk: dat van Betsie en dat van Maikel zelf.”

De vraag die bij De Voer blijft hangen is: had dit drama voorkomen kunnen worden? ,,Hij was zo gek met zijn moedertje.”

”Voor dit verhaal zijn ook familieleden van B. benaderd. Zij wilden echter niet reageren.”
– Maikel B. ontkent

Maikel B. heeft in december tijdens een eerste rechtszaak kort gesproken over de zaak. Hij ontkent zijn moeder iets te hebben aangedaan en zit naar eigen zeggen onterecht vast.

Zijn advocate zet bovendien vraagtekens bij de doodsoorzaak van Betsie. Volgens justitie is er geweld gebruikt, maar de raadsvrouw sluit een ongeluk niet uit.

De verdachte wordt in het Pieter Baan Centrum onderzocht. ,,Ik ben nog steeds geschokt”, zegt hij over de dood van zijn moeder.

,,Ik weet niet wat er is gebeurd en heb geen afscheid van haar kunnen nemen. Dat wordt mij allemaal ontnomen. Ik wil niet onterecht vastzitten.”

Op 8 maart verschijnt B. opnieuw voor de rechter. Zijn advocaat, Denise Spierings, liet weten dat het niet mogelijk was een reactie van haar cliënt te krijgen op het verhaal van Debbie de Voer.

Vrouw veegt al 8 jaar niet meer af om geld te besparen

Kind (8) overlijdt door val tijdens off-piste skiën in Zwitserland