in

Vermiste Tino (55) uit Deventer dood gevonden

De man die dood werd gevonden in de auto die gisteren bij de Loswal in Wijhe uit de IJssel is getakeld, is inderdaad de vermiste Tino (55) uit Deventer. Dat bevestigt de politie vanochtend. Een misdrijf wordt uitgesloten, zegt politiechef Eren Balanan.

Tino werd al sinds donderdag 15 juli vermist. Hij ging die ochtend met de bewuste auto naar zijn werk in Zwolle, maar kwam daar nooit aan. Gezien de toestand waarop de man die ochtend vertrok, vreesde zijn familie voor zijn leven en ondernam de politie meteen een grote zoekactie.

Die richtte zich op de driehoek Herxen, Windesheim en het buurtschap Werven net ten zuiden van Zwolle. Daar was voor het laatst een signaal van de telefoon van de man waargenomen. Op camerabeelden was later bovendien te zien dat Tino rond 07.15 uur over de Rijksstraatweg richting Zwolle reed.

Drone
De politie zocht onder meer met een drone boven het water van de Tichelgaten in dat gebied. Een team van zo’n vijftig vrijwilligers van het Veteranen Search Team zocht de omgeving te voet af, maar dat bleef allemaal zonder resultaat.

De politie zette groot in op de zoektocht, omdat het ergste gevreesd werd. Er werd een signalement van de man gegeven en het merk en type van zijn auto, maar op verzoek van de familie bleef de politie terughoudend met het vrijgeven van een naam en een foto van de man om de zoektocht te versnellen. ,,Als in zo’n geval iemand toch weer opduikt, blijft die informatie op internet die persoon altijd achtervolgen’’, zegt teamchef Balanan van het politiedistrict IJselland-Zuid.

Lees ook  Fiets van vermoorde Esmee (14) teruggevonden in Leiden

Duiker en zoekhonden
Omdat de zoektocht geen enkel resultaat had, werden een week later toch de voornaam Tino en een foto van de man vrijgegeven. Dat leverde enkele tips op, maar dat werd volgens de politie nooit concreet. De politie had inmiddels een beroep gedaan op duiker Johan ten Have uit Wijhe die met zijn bedrijf Techno Diving de IJssel afzocht naar auto’s. Met hulp van de zoekhonden van Signi werden drie autowrakken op de bodem van de IJssel gevonden. De laatste bij de Loswal in Wijhe bleek de auto van Tino te zijn.

Beelden overschreven
De auto werd gisteren na urenlange voorbereidingen, die veel bekijks trokken, uit het water getakeld. Uitbater Jaap Doorgeest van de camperstandplaats en de horeca op de Loswal , zegt dat er rond zijn terrein vijf camera’s hangen die de omgeving haarscherp vastleggen. ,,Maar die beelden worden na vijf dagen overschreven en zijn er dus niet meer. IK heb er toen ook niet aan gedacht om die beelden terug te kijken.”

Lees ook  Man zuipt absint, ontwaakt met enorme penis-tattoo op dijbeen

Politiechef Balanan bevestigt dat de aandacht zich in eerste instantie concentreerde op het gebied tussen Herxen en Zwolle, omdat de vermiste man richting Zwolle reed. ,,Het lag niet in de lijn der verwachting dat hij weer de andere kant op zou rijden.”

Hoog water
Nadat het telefoonsignaal in de buurt van Herxen voor het laatst aanstraalde, is de man vermoedelijk toch omgedraaid en later die ochtend bij de Loswal in het water beland. Op die plek staan meestal meerdere campers van toeristen, maar niemand heeft die dag of later gemeld dat er daar een auto te water was geraakt. Beheerder Doorgeest vermoedt dat er door het hoge water van die week geen campers meer gestaan hebben. De Loswal werd dezelfde dag nog afgesloten vanwege het hoge water, vermoedelijk enkele uren nadat Tino met zijn auto in de IJssel verdween.

Busje van ontvoerders in Gouda gevonden, politie bezorgd over lot ontvoerde man (56)

Dreun voor Afrikaans gezin: 3 kinderen gedood door leeuwen in Tanzania