in

Verbazing over rij hoogbejaarden in regen en kou voor prik: ‘Niet de bedoeling’

Tientallen hoogbejaarden staan woensdagochtend in de regen en kou in een lange rij te wachten voor de vaccinatielocatie bij de Brabanthallen in Den Bosch. Dat was niet de bedoeling, volgens GGD Hart voor Brabant.

,,Dat hier toch mensen buiten in de kou en regen moesten wachten, vinden we erg vervelend”, zegt woordvoerder van GGD Hart voor Brabant Sandra Verhoeven.

De locatie is ingericht met (warme) wachtruimtes en looproutes, juist om dit soort taferelen te voorkomen, laat ze weten.

Maar het beeld van de wachtende hoogbejaarden met mondkapjes laat wat anders zien. Een lezer van deze site was vanochtend aanwezig bij de vaccinatielocatie en verbaasde zich over wat ze zag. ‘Je laat toch geen kwetsbare 85-plussers buiten in de kou staan wachten?’

(Te) ruim op tijd
Hoe kon tien minuten na openingstijd al zo’n wachtrij ontstaan? Dat komt volgens de GGD doordat velen niet op het afgesproken tijdstip kwamen.

,,Veel mensen kwamen vanochtend veel eerder dan afgesproken”, legt de woordvoerster van de GGD uit. ”Sommige mensen kwamen een uur te vroeg”

De 85-plussers, vaak door iemand met de auto gebracht, kwamen soms ruim voor hun afspraak al opdagen.

Sommigen kwamen volgens de GGD wel een uur te vroeg. Wie gevaccineerd wordt, moet de Brabanthallen te voet betreden.

Omdat er ook nog eens 1,5 meter afstand wordt gehouden, ontstond er een beeld van een lange wachtrij voor de ingang.

Lees ook  “Brandweerman die zelfmoord pleegde werd structureel gepest”

Drie kwartier gewacht
Angelika Thelissen kwam met haar 93-jarige moeder ’s ochtends wel op het afgesproken tijdstip aan, maar had er niet op gerekend dat ze pas een uur later geprikt zou worden. ,,Het leek wel een zigzag-rij in een druk bezocht attractiepark”, vertelt ze. ”Ik voel me net vee”

,,Oudere mensen zijn vaak niet zo mondig. Niemand durfde er wat van te zeggen. We stonden daar maar in de hoop dat we snel aan de beurt zouden komen.” Uiteindelijk stonden ze drie kwartier in de rij, waarvan zo’n 15 minuten buiten.

,,Het was een somber beeld”, beschrijft Thelissen. ,,Ouderen die slecht ter been zijn en met een stok lopen of in een rolstoel zaten. Ik werd er verdrietig van.” Haar moeder zei haar nog grappend: ‘Ik voel me net vee’.

Wel zijn ze blij dat de prik uiteindelijk is gezet. ,,We hebben niks dan goeds te zeggen over de vaccinatiemedewerkers.

Alleen vinden we het erg jammer dat het zo georganiseerd is.” Ze deelt haar verhaal in de hoop dat dit niet nog een keer voorkomt.

Inzet verkeersregelaars
Om in de toekomst te voorkomen dat mensen buiten in een lange rij moeten wachten, zet de GGD de komende dagen verkeersregelaars in.

Lees ook  Koningin Máxima met spoed opgenomen in ziekenhuis

,,Die vragen aan de wachtenden wanneer hun afspraak gepland staat. Als ze te vroeg zijn, worden ze gevraagd om in hun auto te wachten tot 5 tot 10 minuten voor aanvang.

” Ook krijgt iedereen die een afspraak maakt een extra oproep om zich ‘echt aan het tijdstip te houden’.

,,Ik was er maandag zelf nog”, vertelt Verhoeven. ,,Toen was het rustig en zat iedereen binnen te wachten. Je kon toen goed zien dat de locatie ruim is opgezet.

” De woordvoerster geeft aan dat woensdagochtend voor het eerst de lange wachtrij ontstond, doordat de opkomst met de dag groeit.

Na de vaccinatie moet iedereen in een speciale ruimte een kwartier wachten. Die tijd wil de GGD gebruiken om er zeker van te zijn dat er geen nare bijwerkingen optreden bij de mensen die zijn geprikt.

Achthonderd prikken per dag
De Brabanthallen is voorlopig berekend op maximaal achthonderd prikken per dag. Maar dat aantal is pas reëel als er ook voldoende doses zijn.

De locatie in Den Bosch kan ook worden opgeschaald naar 1600 prikken per dag. De Brabanthallen is een van de nieuwe locaties van de GGD in Brabant, naast Veghel, waar het vaccin ook kan worden toegediend. Er komen ook vaccinnatiestraten in Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.

Deze student (19) stak al zijn spaargeld in GameStop (en verloor bijna alles)

Alphenaren die opriepen tot rellen hebben spijt en vrezen baan en schooljaar