in

Veel mensen willen van proefdieren af, maar toch worden er jaarlijks 450.000 gebruikt: waarom?

Het is vandaag wereldproefdierendag. Hoewel veel mensen het erover eens lijkt dat de inzet van proefdieren niet meer kan, worden er in Nederland toch nog 450.000 proefdieren per jaar gebruikt. Dat is niet nodig, vindt Stichting Dierproefvrij en start daarom een campagne.

“Het is in deze tijd niet meer te verantwoorden om zo met dieren om te gaan”, aldus Debby Weijers, directeur Stichting Proefdiervrij.

“Gelukkig zijn er ontwikkelingen gaande op wetenschappelijk gebied waardoor het testen op proefdieren in de toekomst overbodig zal zijn.”

Lees ook  Schitterende kat heeft twee verschillende gekleurde ogen

Zo heeft het Leids Universitair Medisch Centrum een hartmodel gekweekt uit menselijke hartspiercellen om de bijwerkingen van medicijnen te testen.

‘Onwetenschappelijk’
Een andere dierenrechtenorganisatie grijpt Wereldproefdierendag aan om actie te voeren. Zo staat Diervriendelijk Nederland elk jaar op deze dag met spandoeken bij het proefdiercentrum in Rijswijk.

“De onderzoekers zeggen dat ze belangrijk werk doen”, zegt voorzitter Adrie van Steijn. “Maar apen zijn heel verschillend van mensen.

Er komt eigenlijk nooit iets goeds uit. Dieren reageren anders op stoffen, het is onwetenschappelijk om dierproeven te doen.”

Lees ook  Honden ‘waarschijnlijk onnodig afgemaakt’ bij Haags Dierencentrum, oud-medewerkers trekken aan de bel

Het dierproefcentrum BPRC in Rijswijk wil zelf ook af van dierproeven, vertelt de adjunct-directeur aan Hart van Nederland.

Jan Langermans: “Dat ondersteunt iedereen, en wij ook. We zijn een onderzoeksinstituut. Dat doen we nu met proefdieren omdat er geen andere alternatieven zijn. Maar als we zonder kunnen, dan doen we het zonder. Het punt is: er zijn nog geen alternatieven.”

Nieuwste hype in Nederland: fietssuppen op het water

Expres overreden vrouw (24) is er slecht aan toe: ‘Bandensporen nog op lichaam te zien’