in

Vader ontmaagdde en misbruikte drie dochters: ‘Van mij mag je levenslang krijgen’

Zorgeloze kinderjaren heeft hij ze afgenomen, net als hun maag delijkheid en de gedachte aan liefhebbende ouders.

Die woorden sprak de dochter van verdachte J. (51) woensdagochtend in de Utrechtse rechtbank.

De Meerkerkse Johan J. wordt verdacht van jarenlang, stelselmatig mis bruik van drie van zijn dochters. ,,Je hebt echt alles van me afgepakt.”

Nietsvermoedend ligt ze te slapen wanneer plots haar vader haar kamer binnenkomt en het trapje van haar hoogslaper beklimt.

Hij heeft geen ondergoed aan, trekt de lakens naar beneden en schuift haar onderbroek op haar enkels.

Vervolgens gaat hij op haar liggen en dringt bij haar binnen. Het doet pijn. Pijn die pas stopt wanneer hij uit haar gaat.

Na die ene keer gebeurt het vaker dat J., vader van acht kinderen, een nachtelijk bezoek aan zijn dan 10-jarige dochter brengt. Soms doet ze of ze slaapt, soms slaapt ze echt.

Maar wanneer ze wakker wordt, hoeft ze maar in haar onderbroekje te kijken om te weten of het bezoek een nachtmerrie of werkelijkheid was.

Knuffeldieren
Het is een passage uit het leven van J.’s één na jongste dochter, één van de drie die woensdagochtend het proces tegen hun vader bijwonen.

Hand in hand, omringd door vrienden, hulpverleners en verschillende knuffeldieren zitten ze – nu 25, 18 en 13 jaar oud – in de Utrechtse rechtbank. Tegenover hen zit de verdachte, de dader van al hun leed en trauma.

Lees ook  Weg studie, weg baan: Ayoub (19) raakt na rellen in Den Haag veel in zijn leven kwijt

Hun vader. De man die hen respectievelijk vanaf hun zesde, dertiende en negende levensjaar stelselmatig misbruikte.

”Twintig jaar lang heb jij je gang kunnen gaan. Daar komt nu een eind aan”
– De oudste dochter

In zijn rolstoel hoort hij hun indringende feitenrelaas aan. Hoe hij zijn dochters keer op keer dwong tot s*ksuele handelingen, ze betastte over hun hele lichaam.

‘s Nachts kamers binnensloop, zichzelf op hen forceerde. Hoe zij op hun kwetsbaarste momenten aan hem ten prooi vielen.

Hoe zijn mis bruik niet stopte, óók niet nadat de oudste dochter acht jaar geleden aangifte deed.

Te weinig bewijs maakte een aanklacht destijds onmogelijk, nu doet nieuw bewijs – waaronder een filmpje, waarop hij zichzelf aftrekt in zijn dochters kamer en nabijheid – hem de das om.

Spijt
J. schudt zijn hoofd, slaat een hand voor zijn gezicht en mompelt herhaaldelijk, bijna onverstaanbaar, hoeveel het hem spijt.

Ja, erkent hij, hij heeft ze misbruikt, maar wat rest is vooral spijt. Daar kopen de dochters weinig voor, blijkt uit hun aangrijpende verklaringen.

,,Twintig jaar lang heb jij je gang kunnen gaan”, weet de oudste dochter tussen haar tranen door uit te brengen. ,,Daar komt nu een eind aan.

Je hebt ons onze jeugd en maag delijkheid afgepakt, maar ook ouders die van ons houden.

Lees ook  Minderjarige doodgestoken bij supermarkt Hoogkerk om winkelkar

Wij moeten de rest van ons leven leven met slechte herinneringen. Ik hoop dat je een flinke straf krijgt. Van mij mag je levenslang krijgen.”

Onmacht, woede en trauma’s lopen als een rode draad door hun verklaringen. Net als het gemis van hun broertjes en jongere zusje.

Want ook hun levens zijn onomkeerbaar veranderd. Het gezin viel uiteen, niemand woont meer thuis.

De impact van J.’s handelen is dan ook groot, stelt de advocaat van de dochters. ,,Hun levens zijn verwoest, de trauma’s groot. Allemaal kampen ze met psychische problematiek.

De één durft hulp te vragen, de ander kruipt in haar schulp. Het mis bruik heeft diepe sporen achtergelaten – en dat allemaal alleen voor lusten van vader.”

Waanzinnig heftige zaak
Dat meent ook de Officier van Justitie. ,,Hij heeft op ernstige wijze mis bruik gemaakt van zijn positie als vader.

Hun lichamelijke integriteit en vertrouwen zijn geschonden, hun s*ksuele ontwikkeling verstoord.” De enige passende reactie is dan ook gevangenisstraf, meent hij.

Namens het OM eist hij een straf van zes jaar, langdurige gedragsbeïnvloedende maatregelen om – gezien J.’s verminderde toerekeningsvatbaarheid – herhaling te voorkomen en een contactverbod met zijn dochters. Ook moet hij hun materiele en immateriële schade vergoeden.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

McDonald’s stopt met plastic Happy Meal-speeltjes

Man (74) die politiehond in opleiding mishandelde met stroomstootwapen krijgt taakstraf