in

Vader dreigde zijn hele gezin dood te schieten ‘als hij een geweer zou hebben’

Met slaan, schreeuwen en dreigen mishandelde de 74-jarige vader Tom van der B. uit Bergschenhoek zijn gezin. Dat staat in een verklaring van zijn dochter die ze heeft afgelegd bij de politie.

Justitie verdenkt de vader van jarenlange gijzeling en mishandeling van zijn echtgenote en twee volwassen kinderen.

In december vorig jaar werd hij aangehouden en vond er een grootschalig onderzoek plaats in en rondom de woning.

De dochter heeft aangifte gedaan tegen haar vader. Moeder en zoon niet maar zij hebben wel met de politie gesproken.

Uit de verklaring van de dochter blijkt dat de verdachte haar en haar moeder jarenlang zou hebben geslagen.

Dat gebeurde tot haar 28ste. Ze is nu eind dertig. Haar broer heeft tijdens een huisbezoek tegen agenten gezegd dat hij “nu oud is en dat zijn vader hem dus niet meer slaat.”

Dreigen met ‘doodschieten als hij geweer zou hebben’
Broer en zus hebben allebei tegen de politie gezegd dat hun vader gedreigd heeft het hele gezin om te brengen.

Tegen beide kinderen zou hij hebben gezegd dat “hij hen allemaal zou doodschieten als hij een geweer zou hebben.”

De beschuldigingen staan in de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag waarin de hechtenis van de verdachte wordt geschorst.

Lees ook  Man doodgestoken in Arnhem

Justitie heeft tot nu toe geen toelichting willen geven, omdat het net zoals bij de zaak in het Drentse Ruinerworld om kwetsbare mensen gaat.

In het strafdossier staat ook een anonieme melding uit augustus 2021. De verdachte zou dagelijks tekeergaan en dreigen zijn vrouw en kinderen verrot te slaan.

Tuin omscheppen
Na een melding van huiselijk geweld werd de 74-jarige vader december vorig jaar aangehouden. Het huis van het gezin aan de Zonnebaars in Bergschenhoek werd grondig doorzocht en zelfs de tuin werd omgespit.

In huis hebben rechercheurs een aantal sporen veilig gesteld en in de tuin is een dode kat gevonden, die mogelijk door geweld om het leven is gekomen.

Al jaren waren er zorgen over het teruggetrokken gezin. Op straat ontweken de gezinsleden contact en in huis lieten ze niemand binnen.

De vader stond wel eens schaars gekleed op afvalcontainers te trommelen. Buren hebben meerdere keren melding gemaakt van geschreeuw en lawaai uit het huis. De politie kwam nooit verder dan de voordeur.

Rare liedjes
De afgelopen jaren verbleef de 74-jarige vader meerdere keren in een psychiatrische kliniek. Toen hij in december werd aangehouden, was hij net weer thuis.

De korte opname was het gevolg van een 112-melding van de buurvrouw. Zij hoorde vaker geschreeuw en gegil bij de buren maar dit keer duurde het heel lang en klonk het gevaarlijk.

Lees ook  Agent in vrije tijd neergestoken

“Ik hoorde geschreeuw, heel veel heen en weer rennen, trap op en af en het zingen van rare liedjes met scheldwoorden. Het klonk dreigend”, vertelt ze.

Op de dag van zijn terugkeer uit de kliniek heeft waarschijnlijk de dochter de politie gebeld. Mogelijk was ze het geschreeuw van haar vader helemaal zat.

Gezin ’terroriseren’ onmogelijk
De verdachte vader ontkent dat hij zijn gezin jarenlang heeft geterroriseerd. Volgens zijn advocaat Kekik is dat onmogelijk, omdat hij een broze oude man is.

Hij heeft met succes beroep aangetekend tegen zijn hechtenis. Het Haagse gerechtshof heeft begin vorige maand besloten dat de verdachte niet langer hoeft vast te zitten.

Volgens het hof is in het dossier niet genoeg bewijs dat de man zijn gezin gegijzeld hield. De rechter vindt het belangrijk dat de man niet langer vast hoeft te zitten, omdat hij dan geholpen kan worden.

De 74-jarige man mag zijn proces in vrijheid afwachten, maar hij mag geen enkel contact hebben met zijn vrouw en kinderen. Hij verblijft nu vermoedelijk in een kliniek.

Fiets vliegt door de lucht na aanrijding en blijft hangen aan straatnaambordje

Andre Pronk zwaar mishandeld door boze buurman: De beelden