in

Utrechtse studente (19) hoort pas dagen na zware mishandeling dat ze – terwijl ze bewusteloos was – ook is ver kracht

De levens van drie vrouwen en een meisje van 12 zijn mogelijk voorgoed verwoest nadat zij vorig jaar in Utrecht het pad kruisten met Collins A.

De 40-jarige Ghanees betastte de achterwerk van de tiener bij de Munt, sloeg een studente knock-out en ver krachtte haar in park Lepelenburg.

Hij vergreep zich vlak daarna ook aan een andere jonge vrouw, en vloog een getuige naar de keel.

Haar riem is los. Het gezicht bebloed en opgezwollen. Ze is blootsvoets, haar kleding zit vol scheuren.

De 19-jarige studente oogt verward en verwilderd als ze zich in de nacht van 24 op 25 april 2020 meldt bij haar studentenhuis in hartje Utrecht.

Ze is op de terugweg van een borrel van haar stageplek in park Lepelenburg besprongen en zwaar mishandeld door een volslagen onbekende man.

Horrornacht
Dagen later blijkt het horrorverhaal nog erger. Ze is ook slachtoffer van ver krachting. Dat blijkt uit dna-sporen die zowel bij haar als de verdachte zijn aangetroffen.

Ze had er geen idee van. Vandaag las ze, net als de ouders van de tiener en de jonge vrouw, een intense slachtofferverklaring voor.

Over hoe beroerd het voelt dat haar belager op haar zwakste moment – terwijl ze buiten bewustzijn was – bezit nam van haar lichaam.

Hoe ingrijpend het is om achteraf te horen dat je tussen geparkeerde auto’s in bent ver kracht. ,,Ik was verstijfd van angst, hij ging tekeer als een roofdier.

Lees ook  Jongetje (5) schiet 3-jarig meisje dood

Utrecht voelde als een veilig plek, dat is verleden tijd. Ik had wel dood kunnen zijn. Ik leef in de veronderstelling dat ik elk moment aangevallen kan worden.’’

Stop!
Ze blijkt in de bewuste onheilsnacht niet het enige slachtoffer. Een jonge vrouw loopt rond 00.40 uur naar huis van een feestje als ze in de Eligenstraat uit het niets wordt besprongen.

Hij betast haar ontblote borsten. Slaat er stevig op los. Op geluidsopnames van cameratoezicht is hoorbaar hoezeer ze doodsangsten uitstaat.

,,Nee! Stop! Ik wil weg. Wat wil je nou van me?’’ Een ijzingwekkende gil maakt buurtbewoners wakker.

Een toegesnelde 60-jarige omwonende wordt bij de keel gegrepen. En terug haar woning ingeduwd. Daar slaat A. haar met volle kracht in het gezicht.

Ze bijt in zijn vinger om hem weg te krijgen, trekt dreadlocks uit zijn hoofd. Hij druipt bloedend af, zij is bang dat ze iets op heeft gelopen.

Niet veel later wordt in het Moreelsepark Collins A. aangehouden. Een man die lange tijd in Montfoort woonde, maar de laatste jaren zijn leven slijt in Utrechtse verslaafdenhostels.

Die nacht heeft hij coke op, twee flessen wijn, zes bier en héél veel wiet gerookt. Dagelijkse kost voor hem.

Lees ook  Persoon steekt in op man in supermarkt Vlissingen, meerdere verdachten opgepakt

Verstoppertje
Hij blijkt ook degene die een maand daarvoor bij de Munt een 12-jarig meisje in haar achterwerk kneep. Zij speelde verstoppertje, hij verklaarde ‘mee te willen doen’.

,,Dat doe ik wel vaker als ik kinderen zie spelen. Ik voel me vrij kinderen dan aan te raken. Spelenderwijs, het is niks s*ksueels.’’

Van de nacht dat hij zich aan de twee vrouwen vergreep plus een getuige mishandelde, zegt hij niets meer te weten.

A. lijdt aan schizofrenie, en dat gekoppeld aan een drank en -drugsverslaving (‘ik ga ook na mijn detentie weer gebruiken’) maken hem volgens deskundigen een gevaar voor de samenleving. Hoe anders was dat begin deze eeuw toen hij grote dromen had.

Hij trekt met een voetbalteam door Europa. En besluit de illegaliteit in te gaan, totdat hij in 2010 een Nederlandse trouwt.

Als het huwelijk in 2015 strandt, gaat het rap bergafwaarts met hem. Hij hoort stemmen, heeft waanideeën en krijgt opdrachten via de tv.

Illegaal
Inmiddels is hij andermaal illegaal omdat zijn verblijfstatus is verlopen. De kans op verlenging wordt volgens het Openbaar Ministerie als nihil ingeschat.

Normaliter komt een tbs-traject dan niet in beeld. ,,Tenzij er een gevaar is voor de samenleving in zijn geheel. Dat is hier het geval. Daarom eis ik zes jaar cel plus tbs met dwangverpleging.’’

Aan boom vastgebonden hond in Eindhoven herenigd met zijn baasje

Totaal aantal veiligheidsregio’s met hoogste risiconiveau gestegen van 4 naar 9