in

Utrecht wil proef met opening horeca: sneltest vooraf en mondkapje dragen

In de stad willen ze testen op welke manier de horeca ‘coronaproof’ weer de deuren kan openen
Kunnen we binnenkort weer een hapje eten in een restaurant, mits we even een sneltest hebben gedaan?

In Utrecht willen ze het uitproberen. De proef moet uitwijzen of de horeca op een veilige manier weer open kan.

Experiment voor de horeca
De proef is een idee van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Ook het college van burgemeesters en wethouders lijkt positief over het horeca-experiment.

In eerste instantie zal het gaan om drie horecabedrijven: een restaurant, een bar en een fastfoodrestaurant.

Meer perspectief
Door drie horecabedrijven weer open te stellen voor gasten, willen de Utrechters testen of er ook op een coronaveilige manier buiten de deur gegeten kan worden.

Lees ook  Mark Rutte: Alléén sneeuwballengevecht met eigen huishouden of één vriend

“We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra’s nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid.

Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden”, zo luidt de boodschap van burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Sneltesten en mondkapjes
Als ook de rijksoverheid groen licht geeft, kan de proef binnen twee weken beginnen. In drie Utrechtse horecabedrijven zullen dan weer gasten welkom zijn.

Wel moeten zowel het personeel als de bezoekers meerdere malen worden getest. Mensen die een hapje willen komen eten, moeten eerst een sneltest ondergaan.

Vijf dagen na het etentje moeten zij zich nog eens laten testen. Het horecapersoneel in deze zaken zal zich om de vijf dagen moeten laten testen.

Lees ook  Man zwaargewond na steekpartij, dader gevlucht

Het veelvoudig testen betekent niet dat er binnen de restaurants geen maatregelen meer gelden. Ook daar zullen mensen nog een mondkapje moeten dragen (behalve tijdens het eten, natuurlijk), een vaste looproute moeten volgen en anderhalve meter afstand moeten houden. De horecazaken moeten bovendien zorgen voor een goede ventilatie.

Positieve reactie
Burgemeester Sharon Dijksma ziet de proeven in ieder geval wel zitten, zo meldt het AD. “Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een ‘intelligente heropening’ van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden. Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren.”

Goede voorbereiding: zo heb jij straks geen last van insecten in huis

“Het leven van deze poes is beter dan dat van jou,” zegt bekritiseerde vrouw die kat tatoeëerde