in

‘Uitbuitpand’ met 10 bewoners in Almelo gaat op slot: ‘Hier werd 4000 euro per maand aan verdiend’

Oude banken deden er dienst als bed, de hygiëne liet te wensen over en er woonden veel meer mensen dan de bedoeling was.

In Almelo is woensdagavond op last van burgemeester Arjen Gerritsen een pand ontruimd waarin tien arbeidsmigranten verbleven. Volgens de burgemeester werden zij uitgebuit.

Het gaat om een woning in de Eilandstraat. Handhavers troffen in de eengezinswoning, die omschreven wordt als ‘onveilig en verouderd’, tien bedden aan.

Volgens burgemeester Gerritsen woonden er tien personen, die iedere week 100 euro voor het verblijf moesten betalen.


‘Elke maand werd er dus 4000 euro verdiend aan deze uitbuiting…’, deelde Gerritsen in een bericht op Twitter. ‘In Almelo pakken we dat aan. De bewoners zijn nu elders en het pand is gesloten.’

Op foto’s is te zien dat meerdere banken voorzien zijn van een overtrek en zo zijn ‘omgetoverd’ tot bedden.

Lees ook  Blote mensen in ‘glazen’ hotel trekken bekijks in Scheveningen: ‘Heel apart’

Ook zijn onderstellen van oude banken gebruikt om matrassen op te leggen. Buurtbewoners vertellen dat er voornamelijk Bulgaarse arbeidsmigranten woonden, om de paar maanden andere.

Steevast kwam ’s nachts rond 03.00 uur het eerste busje voorrijden, rond 05.00 uur volgde nog een tweede. Het ging geregeld gepaard met een hoop lawaai.

‘Hij wilde op mijn Wifi’
Dat de gemeente ingegrepen heeft, vinden ze niet meer dan logisch. „Alles flikkerden ze in de Otto en achter het huis was het een zooi, het ongedierte kwam erop af”, vertelt buurman John Beunk.

Vanaf zijn terrasje zag hij woensdagavond hoe de handhavers te werk gingen. Er was op dat moment maar een persoon thuis.

De verhuurder moest alle anderen bellen. De volgende ochtend mochten ze nog snel even hun tas met kleding ophalen.

Of de arbeidsmigranten het slecht hadden, weten de buren niet zeker. Ze spraken elkaars taal niet. „Als buurman heb je er geen donder aan”, vertelt een man, die liever anoniem blijft.

Een keer sprak een van de tijdelijke bewoners hem aan. „Hij wilde op mijn Wifi.” Zo vriendelijk als hij kon, heeft hij dat afgewimpeld.

Al 25 jaar woont hij hier. Meermaals benadrukt hij dat hij niets tegen migranten heeft, dat hij ook niet wil discrimineren. Hij baalt gewoon dat de buurt verloedert.

Lees ook  7684 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging vlakt iets af

De laatste jaren gingen er zoveel woningen naar huisjesmelkers dat hij de tel is kwijtgeraakt, en die verhuurders geven niet zoveel om de uitstraling van het pand.

Hij wijst, op het lijstwerk, onder de woning. De verf bladdert eraf. „Het sociale dat deze buurt altijd had, is helemaal weg.”

‘Agrarische dienstverlening’
Het pand is eigendom van een 31-jarige man uit Haren (Groningen), zo blijkt uit gegevens van het kadaster.

Bij de Kamer van Koophandel staat hij ingeschreven met een eenmanszaak, opgericht in 2011, gespecialiseerd in ‘agrarische dienstverlening gericht op de varkenshouderij’ en ‘handel in eigen onroerend goed’. Het bijgevoegde telefoonnummer is ‘niet in gebruik’.

De gemeente Almelo heeft bestuursdwang toegepast. Geen enkele vorm van bewoning is er op dit moment toegestaan, tot de gemeente anders besluit.

De woning is verzegeld en mag niet betreden worden. De buren, die vermoeden dat dit niet de laatste ingreep hier is, stellen dat dit in ieder geval een deel van de rust heeft teruggebracht. „Dit scheelt een heel stuk.”

Heftig: ‘Ik ontdekte dat mijn vader de ex-vriend van mijn oma was’

Vrouwen beschuldigen supermarktbaas in Hengelo van ongewenste aanrakingen: ‘Stond slechts dicht in de buurt’