in

Twee wolven konden ontsnappen door gat onder hek te graven in Dierenpark Amersfoort

De twee wolven die maandagochtend in de Nederlandse dierentuin Dierenpark Amersfoort ontsnapten zouden een gat gegraven hebben onder het hek van hun verblijf en zo in het park terechtgekomen zijn. Rondom het wolvenverblijf waren werkzaamheden bezig en dat maakten de dieren mogelijk angstig.

Bezoekers werden maandagmorgen in veiligheid gebracht op binnenlocaties in het park. Jacquelina kan nog altijd nauwelijks geloven wat er is gebeurd. Zij stond samen met haar vriend bij het verblijf van de wolven, toen er eentje ontsnapte. “Opeens liep hij bij ons op het pad. Mijn vriend pakte direct mijn zoontje en samen zijn we weggerend”, zei ze aan onze collega’s van AD.nl.

Terwijl het gezin veiligheid zocht, zagen ze op vijf meter afstand één van de twee wolven lopen. “Hij leek naar ons te komen en daarom hebben wij voor onszelf en andere bezoekers een hek gezet. We moesten voorkomen dat hij naar ons kwam. Gelukkig gebeurde dit niet, maar dat moment was echt angstig. We wisten niet wat we moesten doen. Toen wij dat hek voor ons hadden staan, hebben we 112 gebeld. Daarna werden we ook opgevangen door het personeel en in veiligheid gebracht bij het dierenpark.”

Lees ook  Sterkte: Het gaat niet goed met Patricia Paay! ‘Ernstig ziek?’

Volgens woordvoerder Hylke Steggerda zijn de wolven inmiddels verdoofd en weer in hun verblijf. “Er is een kuil ontdekt bij het verblijf. Daar moeten ze onderdoor zijn gegaan”, klinkt het. Rondom het verblijf waren op dat moment werkzaamheden bezig. Volgens Steggerda zijn daarbij, tot zover bekend, geen menselijke fouten gemaakt. “Nee, we gaan er nu vanuit dat de dieren zijn gaan graven en daardoor konden ontsnappen.”

Op de vraag hoe dit kon gebeuren, kon Steggerda nog geen antwoord geven. “Zeer recentelijk is alles nog gecontroleerd en toen was het hek nog heel en waren er geen kuilen.”

“Nooit écht levensbedreigend”
Hoofddierenverzorger Willem Verdonck laat weten dat de situatie nooit écht levensbedreigend was: “Het klopt dat het om twee wolven gaat. We hebben hen vrij snel gelokaliseerd en verdoofd. De dieren waren van slag, want zij willen graag bij hun roedel zijn. Eigenlijk durf ik wel te zeggen dat de ontsnapte dieren banger voor de bezoekers waren dan andersom.”

Lees ook  Bezorger overleden na zware mishandeling in Nederland: man kreeg klappen tijdens ruzie om pakketje

Via samenwerkingsverband Burgernet werd even voor half één maandagmiddag een melding verspreid dat bezoekers zich in veiligheid moesten brengen in het park, vanwege een loslopende wolf.

Eerdere ontsnappingen
Het is niet de eerste keer dat er dieren ontsnappen uit hun verblijf in Dierenpark Amersfoort. Op 3 november wisten meerdere chimpansees door een ‘menselijke fout’ uit hun verblijf te gaan. Apen Mike en Karibuna werden uiteindelijk doodgeschoten, omdat bezoekers én verzorgers gevaar liepen.

Jongen (10) te water raakte overleden

Man plast over toonbank na discussie over mondkapje