in

Twee vrouwen bevallen door corona in het UMC Utrecht vroegtijdig van hun baby: ‘Heel heftig’

Twee zwangere vrouwen met een coronabesmetting hebben de afgelopen twee weken in het UMC Utrecht op de intensive care gelegen en zijn door ademhalingsproblemen vroegtijdig van hun baby bevallen.

Een zeer heftige situatie voor de ouders, maar ook op de ic-verpleegkundigen en artsen heeft het veel indruk gemaakt. ,,Gelukkig hebben beide moeders en hun baby’s het gered.”

De afgelopen weken werden vier zwangere vrouwen met corona op de intensive care in het UMC opgenomen.

Twee van hen herstelden door medicatie en behandeling goed en dragen hun baby nog altijd. De gezondheid van de twee andere vrouwen, die allebei 30 weken zwanger waren, verslechterde.

,,Ze kregen zo weinig zuurstof dat ze geen zin meer af konden maken. We moesten hen beide intuberen.

Onder de 28 weken beademen we wel met de baby in de buik, maar daarna niet meer. Dan knapt een moeder echt beter op als de baby geboren is”, licht Kitty Bloemenkamp, hoogleraar Verloskunde (UMC Utrecht), de moeilijke beslissing toe.

,,We brengen de moeder dan in slaap, en na de intubatie wordt de baby via een keizersnede geboren.

Dat is zowel voor moeder als vader vreselijk, want de moeders worden na een paar dagen of twee weken wakker en dan is hun baby al geboren.

Op het kind heeft zo’n vroeggeboorte invloed voor de rest van het leven. Als een baby te vroeg geboren wordt, heeft het meer kans op problemen in het latere leven, zoals leer- en gedragsproblemen. Maar ook op infectie en andere complicaties.”

Lees ook  7684 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging vlakt iets af

‘Enorme opluchting’
De baby’s worden na hun geboorte naar de afdeling Neonatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis gebracht. Omdat de moeder besmet is met het coronavirus, moeten de baby’s voor de zekerheid ook in isolatie. Moeder blijft tijdens de beademing op de intensive care liggen. ,,Dat maakte de situatie voor de vaders extreem zwaar. Zij hebben zowel hun partner als kind op de ic liggen, maar moeten tussen de twee afdelingen reizen. Uiteraard bieden wij hulp, we hebben een sociaal-maatschappelijk team dat daarbij helpt.”

Met de twee moeders en hun kinderen gaat het goed, vertelt Bloemenkamp. ,,Dat is ook voor ons een enorme opluchting.”

Ook in het Utrechtse ziekenhuis heeft de situatie veel indruk gemaakt, aldus woordvoerder Joris Prinssen.

,,Het is nog erg vers. Alle medewerkers leven zo met hun patiënt mee. Er wordt nu onderling veel over gesproken.

Het afgelopen jaar is heel zwaar geweest, maar als het om een nieuw leven gaat en zwangere vrouwen die vaak ook leeftijdsgenoten zijn, maakt dat het extra zwaar.”

Topsport
Uit nieuwe cijfers blijkt dat zwangere vrouwen bij een coronabesmetting 2,5 keer zoveel kans hebben om op de ic te belanden als hun niet-zwangere leeftijdsgenoten.

Lees ook  Coronatoegangsbewijs mag blijven, is niet discriminerend of onwettig

Desondanks krijgen zwangeren – twintigers en dertigers staan gepland vanaf eind juni – geen voorrang.

,,Als die leeftijdscategorie aan de beurt is, zeg ik: geef zwangeren voorrang. Een zwangerschap is topsport.

Je hart gaat 40 procent harder werker en je longen krijgen minder ruimte door de groeiende baarmoeder. Ook bij griep lopen zwangere vrouwen meer risico op ernstige complicaties.

Het aantal zwangere vrouwen dat op de ic belandt valt in absolute getallen mee, maar het gaat wel om twee mensen in plaats van één.”

Onzekerheid
Dat er onder zwangere vrouwen veel onzekerheid heerst, merkt Bloemenkamp hoogleraar Verloskunde (UMC Utrecht) zelf ook. ,,Het leeft enorm.

Ik had vanochtend spreekuur op mijn afdeling en bijna álle vragen gaan over corona. Vanwege veiligheidsredenen zijn zwangere vrouwen uit alle vaccinatieonderzoeken geweerd.

Daardoor was er in het begin zeer weinig over bekend. Nu weten we dat het Pfizer/BioNTech en Moderna vaccin veilig is.”

Tot nu toe kwamen 417 zwangere vrouwen en 38 kraamvrouwen in Nederland met Covid-19 in het ziekenhuis terecht, 36 van hen op de ic.

,,In Nederland worden alle zwangere vrouwen met een coronabesmetting bijgehouden in een systeem.

Dat delen we met elkaar en ook internationaal. Zo verzamelen we snel veel gegevens en werken we samen.”

Myron, een 17-jarige Haagse jongen uit de ‘hood’ is dood door een ‘beef’ zeggen bekenden

Lerares vrijgesproken voor s*ks met leerling (16)