in

“Twee prikken is niet gelijk aan volledig gevaccineerd, maar is slechts een basisvaccinatie”

20 november 2020: Pierre Van Damme antwoordt bij de VRT nieuwsdienst op alle Covid-vragen waar Jan met de pet toen mee zat.

Over het vaccin en de eventuele herhaling van het vaccin zei de expert toen het volgende: “Als we merken dat de werkzaamheid van het vaccin na pakweg 1 à 2 jaar zou afnemen (op dat moment ging de professor uit van een bescherming van meer dan 90 procent – dan kunnen we eventueel een herhalingsvaccinatie geven.

De belangrijkste mutatie bij covid-19 treedt ongeveer om de 4 à 5 jaar op. Misschien moeten we dan om de 4 à 5 jaar naar een andere samenstelling van het vaccin.”

We zijn nu 18 december 2021 en de boodschap – die met een even grote zekerheid wordt meegedeeld – klinkt enigszins anders.

Volgens Van Damme heeft hij zich een jaar geleden evenwel niet vergist, maar heeft hij ons toen niet alles verteld.

Lees ook  Bibian Mentel: ‘Zoveel liefde om me heen, ik maak me geen zorgen’

Of beter, we hebben verkeerd begrepen. Twee prikken werd abusievelijk ‘volledig gevaccineerd’ genoemd, dat moest eigenlijk ‘een basisvaccinatie’ heten.

In ‘De Morgen’ legt hij hoe het eigenlijk zit en waarom wij ernaast zaten door te geloven dat twee prikken gelijk stond aan volledig gevaccineerd: “Eigenlijk is het niet meer dan logisch.

Want we zaten met een nog onvolledig vaccinatieschema. Dat is iets wat we nog te weinig uitgelegd hebben aan de bevolking: als er nieuwe vaccins op de markt komen, wordt er gekeken wat het ideale schema is.

Soms is één dosis voldoende, soms moeten dat er twee of meer zijn. Midden in een pandemie is er geen tijd om te onderzoeken wat ideaal is.

Als de vaccins werken en veilig zijn, dan worden ze zo snel mogelijk ingezet. We wisten nog niet hoe lang ze zouden werken en hoeveel dosissen er echt nodig zouden zijn.

Lees ook  Zien: Van zomer naar winter: volgende week grote kans op sneeuw!

Het was pas toen we merkten dat er doorbraakinfecties (infecties bij mensen die enkel een basisvaccinatie, één of twee dosissen, gehad hebben, CG) begonnen op te treden, dat het duidelijk werd dat het schema nog niet op punt stond. Nu weten we wat een volledig schema moet zijn: namelijk een basisvaccinatie plus een booster.”

Iets zegt ons, dat we deze uitspraak van Van Damme’ over afzienbare tijd nog een keer zullen moeten citeren.

Het is alvast een interessante oefening om het vraaggesprek met Pierre Van Damme van 20 november 2020 nog een keer te bekijken. Het levert een interessante twist van de waarheid op.

Stomdronken gek slaat vliegtuigraam aan diggelen in midden van vlucht

Zien: Sarah van Soelen wéér naar botox-kliniek: “Onherkenbaar..”