in ,

Twee leraars organiseren illegale schoolreis naar Turkije: eerst met bus naar Duitsland om reisverbod te omzeilen, dan met vliegtuig naar Istanboel

Een middelbare school in Vorst beraadt zich over het lot van twee leraars die tijdens de paasvakantie stiekem een schoolreis naar Istanboel in Turkije organiseerden met twaalf leerlingen.

Dat heeft de directie bevestigd aan de redactie van HLN. De reis druiste in tegen de coronaregels, want op dat moment was een reisverbod van kracht.

“Er zullen in elk geval gevolgen zijn”, reageert directeur Christian Watterman van de school La Cime.

De twee leraars hadden de reis op touw gezet tijdens de eerste week van de paasvakantie. Ze verwittigden de directie niet.

Om het verbod op niet-essentiële reizen te omzeilen, reisde de groep eerst per bus naar Keulen in Duitsland. Van daaruit ging het met het vliegtuig naar de Turkse metropool.

De directie raakte pas op de hoogte van de reis toen het gezelschap al was teruggekeerd. De communicatie aan de ouders van de leerlingen liet uitschijnen dat het om een klassieke schoolreis ging, georganiseerd met goedkeuring van de school.

Nochtans was er op dat moment een reisverbod van kracht. Het ging om leerlingen uit het technisch onderwijs, die allemaal tussen 19 en 21 jaar waren.

Discreet
“Ze hebben alles heel discreet geregeld”, aldus directeur Watterman bij HLN. “Ze hebben gezorgd dat ze het akkoord hadden van de leerlingen en hun ouders en ze zijn gewoon vertrokken, ondanks het reisverbod.”

Lees ook  Dit is waarom ‘mannelijke yoghurt’ slikken super goed voor het vrouwelijke lichaam is!

De twee leraars en de leerlingen legden voor en na hun verblijf in Turkije wel een PCR-test af. Niemand testte positief, volgens de directie.

Om een quarantaine bij terugkeer mogelijk te maken, werd de reis ook in de eerste week van de paasvakantie georganiseerd.

“Gelukkig is alles goed verlopen en zijn er geen incidenten gebeurd onderweg”, aldus nog Watterman.

“Ik ben ook opgelucht dat de hygiënemaatregelen zijn gevolgd. De feiten zijn desondanks ernstig voor leerkrachten.

De raad van bestuur van de school neemt even de tijd om na te denken en zal volgende week beslissen over de toekomst van de twee leerkrachten.

Er zullen in elk geval gevolgen zijn. In afwachting van de beslissing zullen de leerkrachten wel gewoon verder lesgeven.”

De reis was oorspronkelijk vorig jaar gepland, maar viel in het water als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie.

“Hij was eerst uitgesteld naar dit jaar, maar in het begin van dit trimester werd beslist om hem opnieuw uit te stellen of te annuleren”, vertelt Watterman aan HLN.

Alles was al betaald en daarom besloten de leerkrachten er zonder medeweten van de directie toch mee door te gaan. Directeur Watterman is ontsteld, zo zegt hij.

“Dat dit gebeurd is zonder mijn mening en mijn toestemming te vragen! De leerkracht die instond voor de praktische organisatie is nochtans erg toegewijd. We hebben nooit eerder een probleem met hem gehad.”

Lees ook  'Voet' steekt uit gecrashte auto, hulpdiensten rukken uit

Derde coronagolf
In de eerste week van de paasvakantie (5 tot en met 11 april) zat Turkije volop in een derde coronagolf. De besmettingscijfers stegen fors en lagen hoger dan in ons land.

Sinds begin april werden elke dag recordcijfers opgetekend. Volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca werd ongeveer 40 procent van de gevallen opgetekend in Istanboel. Daar werden tussen 5 en 11 april bijna 600 gevallen per 100.000 inwoners gemeld.


De Turkse Medische Associatie (TBB) waarschuwde op 12 april dat het gezondheidssysteem in Turkije kraakte in zijn voegen.

“Onze ziekenhuizen zijn overbevolkt door patiënten met Covid-19″, klonk het. “Zelfs de extra afdelingen die zijn opgezet, volstaan niet om aan de vraag tegemoet te komen.

Er is geen ruimte meer op de afdelingen intensieve zorg. Het personeel in de gezondheidssector is overweldigd.”

Turkije telt circa 84 miljoen inwoners en hief begin maart een deel van de beperkingen op. Daarop steeg het aantal besmetting pijlsnel.

Eind maart werden de maatregelen verstrengd. Van donderdag 29 april tot 17 mei geldt er een nationale lockdown waarbij de scholen en winkelcentra dicht zijn.

Vaccinatiecampagne
Turkije startte zijn vaccinatiecampagne midden januari en vaccineert vooral met het Chinese vaccin van Sinovac. Het heeft ook het vaccin van Pfizer/BioNTech ter beschikking.

‘Mario Kart’ in het echt: schildpad vliegt door voorruit auto en raakt passagier

Topdrukte bij winkels op eerste dag versoepelingen; Enorme rijen en terrassen helemaal vol