in

Twee in afvalcontainer gedumpte kittens alsnog overleden: ‘Dit was niet nodig geweest’

Twee van de vier kittens die afgelopen weekend werden gered uit een ondergrondse afvalcontainer in Krimpen aan de Lek hebben de dumping niet overleefd. De dieren hadden een ernstige infectie opgelopen en moesten worden ingeslapen.

Een voorbijganger hoorde zaterdagavond laat gemiauw komen uit een ondergrondse afvalcontainer op de Markt in het Zuid-Hollandse dorp.

De dierenambulance werd er snel bijgehaald, maar medewerkers konden niet bij de bron van het geluid komen. Daarop werd de hulp van de brandweer ingeschakeld.

Die maakte de zijkant van de container open, waarna een van de brandweermannen op een ladder meters naar beneden zakte om op zoek te gaan naar de katten.

Uiteindelijk kwam hij met een vuilniszak naar boven, waarin vier zwarte kittens van zo’n twee dagen oud bleken te zitten, gewikkeld in een overhemd.

‘Enorme stank door infectie’
De beestjes werden naar Pat Buckley van de kattenopvang in het naburige Gouderak gebracht. Daar bleek dat de pasgeboren dieren nog met de navelstreng en placenta met elkaar verbonden waren.

Lees ook  Man had 9 maanden seks met een dolfijn en zegt dat zij hem verleidde

“Het losknippen was een behoorlijke klus”, vertelt Buckley aan Hart van Nederland. “De navelstreng zat zo strak, dat de kittens dicht tegen elkaar vastzaten.”

Verschillende pootjes waren door de navelstreng met elkaar verstrengeld. “Er kwam een enorme stank vanaf.

We hoopten dat de geur van de placenta kwam, maar het waren de pootjes”, zegt de verzorgster aangeslagen. “De pootjes voelden ook koud aan, die waren al aangetast door een infectie.”

Buckley bracht de zieke kittens de volgende ochtend meteen naar een dierenarts. Even werd nog amputatie overwogen, maar de diertjes waren er op dat moment al zo slecht aan toe dat ze een spuitje kregen. Tot groot verdriet van de kattenexpert: “Dit was niet nodig geweest als het baasje om hulp had gevraagd.”

‘Baasje waarschijnlijk in paniek’
Toch denkt ze niet dat de eigenaar een dierenbeul is. “De kittens waren schoongelikt door de moederpoes, dus ze zijn niet meteen gedumpt”, aldus Buckley.

Lees ook  Hond blijft na ernstig auto-ongeluk trouw op baasje liggen

De dierenbeschermster vermoedt dat het baasje na de geboorte in paniek is geraakt en geen andere oplossing zag dan dumping. “Sommigen hebben bijvoorbeeld geen geld voor de dierenarts”, legt ze uit.

Ze benadrukt dat er meerdere organisaties, waaronder de Dierenbescherming, zijn die mensen kunnen helpen in dit soort (nood)gevallen.

“Zoek hulp zodat dit soort situaties voorkomen kunnen worden”, roept Buckley tot slot op. Met de twee andere kitten gaat het gelukkig goed. Ze worden nu verzorgd in een gastgezin en blijven daar de komende weken.

Buurtonderzoek
De politie heeft na de vondst een onderzoek ingesteld naar de dumping. Tot nu toe is er nog geen verdachte aangehouden.

Agenten gaan woensdag de buurt in, op zoek naar getuigen en mogelijke camerabeelden. Mensen die iets verdachts hebben gezien worden opgeroepen om zich te melden via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

Kabinet onderzoekt belasting op vlees, consument moet minder vlees gaan eten

Eis: celstraf en tbs voor 21-jarige man vanwege verkrachtingen in Zoetermeer