in

Tientallen opzeggingen BNNVara na samenwerking met Omroep Zwart

Tientallen leden van BNNVara hebben hun lidmaatschap opgezegd nu de omroep gaat samenwerken met Omroep Zwart.

,,Op een aantal van ruim 400.000 leden is dat marginaal, maar uiteraard is ieder lid dat opzegt eentje te veel”, betreurt een woordvoerder van BNNVara de opzeggingen.

Omroep Zwart haalde eind vorig jaar 50.000 leden binnen, genoeg om onderdeel te worden van het publieke bestel.

De komende maanden worden de beleidsplannen beoordeeld, waarna deze zomer duidelijk wordt of zij als aspirant-omroep kan toetreden tot het publieke bestel.

Als dat gebeurt zal BNNVara de nieuwe omroep in 2022 ‘organisatorische ondersteuning’ bieden.

Lees ook  Presentator krijgt bedreigingen om NPO-blootprogramma: 'Geen begrip voor'

,,Dan moet je denken aan samenwerking op financieel gebied of ledenadministratie. Niet redactioneel en inhoudelijk, al zijn wij natuurlijk ook benieuwd wat Omroep Zwart te bieden heeft wat programmering betreft.

Leden die contact met ons opnemen, leggen we uit dat Omroep Zwart een eigen erkenning krijgt en inhoudelijk helemaal onafhankelijk blijft van BNNVARA.

Omroep Zwart gaat dus ook niet over onze programma’s. En bij de leden die vallen over de naam Zwart, wijzen we erop dat omroep Zwart dat juist ziet als een verzamelnaam voor alle kleuren. Ze willen daarmee verbinding leggen”, aldus BNNVara.

Lees ook  Man met een gigantische onderkin van 6 kilo krijgt een metamorfose

De samenwerking met een erkende omroep is, behalve het binnenhalen van minimaal 50.000 betalende leden en het indienen van een beleidsplan, een eis binnen de Mediawet waaraan aspirant-omroepen moeten voldoen.

Zo sloot Powned ook aan bij NTR, WNL bij Omroep Max en Human bij de VPRO. Eerder was Gianni Grot, mede-initiatiefnemer van Omroep Zwart al opgetogen over de samenwerking met BNNVara.

,,Wij zijn heel blij met deze overeenkomst en met de steun die we krijgen van BNNVara. De combinatie van de rijke journalistieke historie van de VARA en het brutale karakter van BNN inspireert ons.”

Ic-artsen: ‘Tijd is rijp om meer coronadoden te accepteren en de maatregelen te versoepelen’

Kinderfeestje in Enschede eindigt in bloedbad, man steekt vriendin 44 keer