in ,

Thekla belde dolblij aan bij nieuwe woning, maar huidige bewoner wist van niks: ‘Achteraf schaam je je kapot’

Stel je voor: je denkt te gaan verhuizen en komt met bussen vol spullen aan bij je nieuwe woning. Je belt daar dolenthousiast aan voor de sleuteloverdracht, maar de huidige bewoner van het huis weet van niks.

Het overkwam Thekla en haar gezin. Ze werden opgelicht en kunnen nu fluiten naar hun geld én hun nieuwe huis.

“Alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen”, treurt Thekla dinsdag in gesprek met Hart van Nederland.

Thekla woont momenteel in Nieuwegein met haar verloofde en vier kinderen al twee jaar lang in een veel te krappe woning. “Wij slapen met z’n tweetjes in de huiskamer.

Mijn dochter van 14 jaar slaapt met haar broertje van 6 in één kamer. En die andere twee pubers ook samen in één slaapkamer”, zo schetst ze de situatie. Dus zit er weinig anders op: verhuizen.

Na lang zoeken leek het dan in februari eindelijk raak. Op Facebook vond het gezin een advertentie van een huis in Nieuwegein.

Lees ook  Met pillen onder de spaghetti, zo probeerde koppel (schoon)moeder te vergiftigen: “Ik snap niet waarom ze me dood wilden. We hadden een goeie band”

“Het had genoeg kamers, de prijs was redelijk. We dachten echt dat we geluk hadden”, zegt Thekla. Het gezin zocht via Facebook contact met de eigenaren van het huis.

Die bleken in Spanje te wonen. “Ze zeiden dat ze niet op en neer wilden reizen om een bezichtiging te plannen, want de vorige potentiële huurder had zich toen teruggetrokken”, vertelt Thekla.

Alarmbellen
Volgens de Woonbond is dat precies het moment waarop alle alarmbellen af hadden moeten gaan. “Dit komt best vaak voor, al hebben we er geen harde cijfers van”, zegt woordvoerder Marcel Trip.

“Het is een doodnormale zaak om de woning van binnen te bekijken voordat je die huurt. Als er een vaag verhaal ontstaat over zo’n bezichtiging, dan moet je je zeker afvragen of het wel zuivere koffie is.”

Maar vanwege de benauwende thuissituatie regeerde de euforie bij Thekla en haar gezin. Zonder te twijfelen maakten ze 1600 euro over naar de ‘eigenaar’ en planden een sleuteloverdracht in.

Lees ook  Man gebruikt GHB en stopt 15 eieren in zijn an*s

“We vonden het eigenlijk een begrijpelijk verhaal. En we wilden laten zien dat we serieus waren over het huis.”

Voor schut
Op het afgesproken tijdstip belde het gezin aan bij hun nieuwe woning, klaar om de sleutels te ontvangen.

Maar de man die opendeed, de échte bewoner en eigenaar van het huis, had geen idee van wat er gaande was.

“Daar sta je dan, met vier kinderen. Je voelt je verslagen en voor schut naar je kinderen toe. Achteraf schaam je je kapot”, treurt Tekla.

Inmiddels heeft het gezin aangifte gedaan. Geluk bij een ongeluk, ze zitten nu niet zonder huis. Het oude huis was nog niet opgezegd.

“Maar ik wil echt dat anderen dit niet overkomt. Er moet echt iets worden gedaan aan de woningnood in Nederland. Het is niet normaal dat je zo moet leven”, zegt Thekla tot slot.

Belg (61) breekt zijn onderkaak en oogkassen bij zware mishandeling in Strijbeek

Jongen ontdekt kinderporno op telefoon buurman, hoofd van zusje op foto’s geplakt