in ,

Spoorloze vrouw die massale valpartij veroorzaakte, riskeert boete van 1.500 euro: “De enige vedetten van de koers, zijn de renners”

Hét gespreksonderwerp deze ochtend bij de start van de tweede Tourrit in Perros-Guirec: niet de winnaar van gisteren, een geweldige Alalphilippe, wel de vrouw die op 45 kilometer van de finish een massale crash veroorzaakte.

Ondanks de klacht die ASO gisteravond indiende, is de vrouw nog steeds niet geïdentificeerd – laat staan gevonden.

Door de enorme omvang van de valpartij was de lokale politie, die op Facebook een oproep voor getuigen heeft gelanceerd, pas enkele minuten later ter plekke zodat de vrouw de benen kon nemen. Als ze gevonden wordt, riskeert ze een boete van 1.500 euro.

‘Onopzettelijke slagen en verwondingen met een arbeidsongeschiktheid van niet meer dan drie maanden.’

Zo luidt het etiket dat het parket van Brest heeft geplakt op de klacht die Tourorganisator ASO gisteravond tegen de onbekende vrouw (volgens Tourbaas Prudhomme waarschijnlijk van Duitse nationaliteit) heeft ingediend.

“Maar momenteel hebben we nog geen nieuws over de vrouw”, zegt Pierre-Yves Thouault, adjunct-directeur van ASO.

“Het is de lokale politie van Quimper die het onderzoek voert en die op Facebook een oproep tot getuigen heeft gelanceerd.

Maar de zoektocht dreigt moeilijk te worden. De vrouw zou alleen geweest zijn, de televisiebeelden niet voldoende precies om haar te identificeren.”

Lees ook  Grafsloper actief in Hardenberg, vijftien zerken vernield

Thouault verduidelijkt dat de vrouw de tijd had om de vlucht te nemen. “De omstandigheden zaten tegen: de val gebeurde in een zone die niet als gevaarlijk beschouwd werd, zodat de lokale politie niet meteen aan het volgende ronde punt of kruispunt opgesteld stond.

Omwille van de omvang van valpartij (wel vijftig renners waren betrokken, nvdr) werd het zo bijzonder moeilijk voor de politie om snel bij de vrouw te zijn.

Getuigen die na het incident snel de hulpdiensten gebeld hebben, konden alleen constateren dat de vrouw alleen stond langs de kant van de weg.”

“Met de klacht willen we vooral een voorbeeld stellen”, aldus Thouault nog. “Dat de toeschouwers zich niet zomaar alles kunnen veroorloven langs de kant van de weg. De enige vedetten van de koers zijn de renners.”

Afgaande op de kwalificatie van de klacht, riskeert de vrouw een boete van 1.500 euro. Alleen wanneer de Duitser Jasha Sütterlin -die door de valpartij noodgedwongen moest opgeven- een burgerlijke klacht indient, riskeert ze verdere vervolging.

De vrouwelijke fan stond gisteren met een pancarte met daarop ‘Allez Opi-Omi’ veel te dicht langs de kant van de weg.

Lees ook  Verschillende onderzoeken tonen aan dat kale mannen intelligenter en aantrekkelijker zijn! Ben jij het hier mee eens?!

Zonder oog voor het aanstormende peloton, bovendien. Wraakroepend. Onmogelijk voor de Duitser Tony Martin om het bordje te ontwijken, waardoor hij stevig tegen het Bretoense asfalt sloeg.

Menig ploegmaat van Jumbo-Visma kreeg hij over zich, waaronder eerst Roglic en daarna ook Van Aert. Domino-effect met heel wat schade en verwarring.

Tientallen tegen de grond, een van de zwaarste valpartijen van de laatste jaren in de Tour. “Blij dat de fans terugzijn, maar het is meteen duidelijk dat dit ook gevaar met zich meebrengt”, aldus Van Aert achteraf.

Weggevlucht
Aan Ouest-France bevestigde Tourbaas Christian Prudhomme dat ASO meteen een klacht heeft ingediend tegen de vrouw.

Maar Prudhomme stelt dat de vrouw meteen na het incident wegvluchtte en momenteel nog niet opgespoord is.

Ook Pierre-Yves Thouault, adjunct-directeur van ASO, bevestigt. “We leggen klacht neer tegen die dame, die zich heel slecht heeft gedragen.

Laten we ervoor zorgen dat het spektakel dat ons wordt aangeboden niet wordt verpest door onaanvaardbaar gedrag van een kleine minderheid van toeschouwers.”

Thouault herhaalde de oproep aan supporters om aan de kant van de weg te blijven, niet over te steken en geen selfies te nemen.

Treinmachinist laat 15-jarige jongen zelfstandig trein besturen

Vermiste Miranda (41) dood gevonden in bos