in ,

‘Slokdarm en maag kunnen scheuren na inslikken bierdopje tijdens drankspel’

De gevolgen van het inslikken van een bierdopje zijn groot. Endoscopieverpleegkundige Lisanne Kempinga zegt tegen Hart van Nederland dat zo’n scherpe kroonkurk in je lijf levensgevaarlijk kan zijn.

Ze moest de laatste tijd verschillende jongeren behandelen in het ziekenhuis nadat ze een bijzonder drankspel hadden gedaan.

Het drankspel is populair op sociale media als Tiktok en Instagram. Vooral jongeren en studenten lijken het te spelen. Iemand gooit een bierdopje in het bierglas van iemand anders.

Lukt dat, dan moet diegene het bier in één teug opdrinken. Met als gevolg dat niet zelden dat bierdopje eindigt in de slokdarm, of nog dieper in het lichaam.

Lees ook  In Portugal kan je nu overnachten in een enorm wijnvat

De afgelopen weken hebben specialisten meerdere malen een scherp bierdopje moeten verwijderen uit een slokdarm

. “Ons lichaam is niet gemaakt voor bierdopjes. Die zijn vreselijk scherp en kunnen veel schade aanrichten in het zachte weefsel”, aldus Lisanne Kempinga, die werkzaam is bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

“In het slechtste geval kan het scheuren veroorzaken in de slokdarm, maag of darm.” Volgens de verpleegkundige zijn het vooral jongeren, tussen de 19 en 15 jaar, die bij haar in het ziekenhuis belanden.

Bierdopje verwijderen is lastige klus
Eenmaal in het ziekenhuis is het nog een behoorlijke operatie om zo’n dopje veilig uit het lichaam te halen.

Lees ook  Man plast op straat, doet zich voor als diplomaat en wil agenten staande houden

“Zonder verdoving gaan we met een gastroscoop, dat is een soort camera met een tang en een netje op het uiteinde, in de keel om de kroonkurk weg te halen.

Dat is geen fijne procedure voor de patiënt.” De druk op de zorg is momenteel groot. Veel ziekenhuizen stellen noodgedwongen operaties uit.

Ook het UMCG worstelt met capaciteitsproblemen. “We hebben het al druk genoeg. Dit kunnen we er niet bij gebruiken. Doe het gewoon niet. Het is gevaarlijk en het bezorgt ons nog meer werk”, aldus Kempinga.

Passagier schiet erop los in rijdende taxi

Agenten zetten man die ze uitmaakt voor ‘homos’ op zijn plek