in

Slapende wasbeer in boom Vught is gevangen en gaat naar dierentuin

De schrik zat er goed in bij dierenliefhebbers toen het gerucht de ronde deed dat de wasbeer die sinds gisteren in een boom in Vught zat, zou worden afgeschoten.

Maar daar is geen sprake van. Integendeel: de wasbeer is verdoofd en gevangen, en wordt nu verzorgd door de Stichting AAP.

Op onderstaande beelden is te zien hoe de wasbeer vanmiddag met een verdovingsgeweer uit de boom is geschoten. Het beestje viel niet hard: de wasbeer werd opgevangen met een vangnet.

Lees ook  Kat sterft na gruwelijke lijdensweg in kantelraam: ‘Traumatisch voor eigenaren’

Het dier wordt nu naar de Stichting AAP-locatie in Almere gebracht, laat een woordvoerder van de stichting weten.

“Wij hebben een afspraak met de provincie Limburg, dat dieren niet worden afgeschoten, maar worden gevangen. Deze beer valt ook onder deze afspraak.”

Dodelijke wormen
De wasbeer wordt nu in een dierenambulance vervoerd naar de stichting. “Daar gaan we het dier ziektevrij maken.”

Ze legt uit dat verwilderde wasberen wormen kunnen hebben, die dodelijk kunnen zijn voor mensen. Daarom moet een exotisch dier, waaronder de wasbeer, worden afgeschoten volgens Europese richtlijnen.

Lees ook  Huiskat doodgeschoten in Almere, politie zoekt dader

Maar de Stichting AAP heeft daar in dit geval bezwaar tegen gemaakt. Nu zijn er afspraken gemaakt met instanties in Limburg.

“Wij vinden het onaanvaardbaar dat een dier zo wordt doodgeschoten, maar een wasbeer hoort ook niet vrij rond te lopen in ons land.”

De Stichting vangt het dier dus op. “Deze wasbeer wordt eerst ziektevrij gemaakt, en vervolgens onder soortgenoten gebracht.

Daarna kan de beer hopelijk snel verhuizen naar een dierentuin. Daar is plek genoeg”, zegt de woordvoerder.

Vrouw met tumor van 40 kg die blijft doorgroeien heeft een moedige beslissing genomen

Heftig familieverhaal: ‘Ik heb een affaire met mijn oom’