in

Slapende man met pistool zet Vaassen op z’n kop: ‘Ik zag dat ze hem taserden’

Een slapende man op een terras heeft het Gelderse dorp Vaassen dinsdagochtend op z’n kop gezet.

Hij had namelijk een pistool voor zich op tafel liggen. Een waarschuwingsschot maakte geen indruk en dus koos de politie voor een hardere aanpak. “Het ging zó snel.”

Rond 1.30 uur was de situatie nog ‘normaal’ toen Önder Özdemir zijn café De Toren afsloot. “Ik zag iemand slapen op het terras bij de buren, maar ik dacht: ik laat hem lekker liggen”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

De horecabaas, die boven zijn zaak woont, had toen nog niet kunnen vermoeden dat hij de volgende ochtend opgeschrikt zou worden door een knal.

‘Hij werd eerst niet wakker’
Die knal bleek een waarschuwingsschot van de politie te zijn. De slapende man, die volgens omwonenden onder invloed van drugs zou zijn geweest, had zijn dutje namelijk voortgezet op het terras van Önder.

Lees ook  Peter R. De Vries neergeschoten in centrum Amsterdam, verdachte voortvluchtig

Recht voor hem op tafel lag een pistool. Buren die naar hun werk gingen zagen het wapen en belden meteen het alarmnummer.

Een politiemacht omsingelde vervolgens het terras, maar de man reageerde niet op de aanwijzingen van de agenten.

Sterker nog: zelfs het waarschuwingsschot maakte geen indruk. “Hij was zó onder invloed, dat hij niet eens wakker werd van het schot. Terwijl ík daar zelfs wakker van werd”, zegt Önder vol verbazing.

‘Ik zag hoe hij getaserd werd’
De dienders besloten daarom een andere wapen in te zetten. “Ik zag hoe hij getaserd werd”, vertelt bovenbuurvrouw Rosalie van Beek over het heftige moment.

Lees ook  Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementen

“Ik dacht: wat is dit nou weer? Het ging zó snel.” Het stroomstootwapen bleek wél genoeg om de man wakker te krijgen, hem te overmeesteren en in te rekenen.

Later bleek dat het wapen van de man nep was, het ging namelijk om een illegaal balletjespistool. Rosalie snapt er helemaal niets van: “Dat je gaat slapen, oké.

Maar leg dan niet een realistisch lijkend vuurwapen voor je neer. Dan gaan alle alarmbellen wel rinkelen.” De slaper, een 19-jarige man uit Epe, is aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

Hof: volle elektrische auto weg bij laadpaal, anders boete

Grote zorgen om vermiste Sebastien (14) uit Almkerk