in

Slachtoffers berucht jongensinternaat niet blij met ’te lage’ schadevergoeding

Slachtoffers van de misstanden bij het beruchte jongensinternaat De Dreef in het Gelderse Wapenveld voelen zich door de overheid in de kou gezet.

Al maanden zitten ze in hun maag met de “ontoereikende” schadevergoeding van 5.000 euro die hun jarenlange leed moet verzachten. “We werden al uitschot behandeld.”

De slachtoffers ontvingen de schadevergoeding naar aanleiding van een rapport waarin misstanden in de jeugdzorg sinds1945 zijn onderzocht.

Begin vorig jaar besloot de overheid dat dit leed erkend moest worden, waarop excuses volgden en dus een schadevergoeding van 5.000 euro per persoon.

‘Elke dag mishandeld’
Roland zat tijdens zijn jeugd in het internaat. Hij vindt dat de compensatie geen recht doet aan dertig jaar trauma, vertelt het slachtoffer aan Hart van Nederland. “Schandalig. Het is een schijntje voor het leed dat wij hebben meegemaakt.”

Hij werd in De Dreef naar eigen zeggen bijna dagelijks mishandeld. “Ik ben zo vaak total loss geslagen.

Zo vaak uitgemaakt voor een smerig pisbakken homofieltje. Precies dat werd tegen mijn gezegd.” Roland zat in het jongensinternaat omdat hij regelmatig van huis wegliep en zijn ouders hem niet meer in de hand konden houden.

Lees ook  Opmerkelijke oproep politie: wie is dit rotsblok kwijt?

‘Echte leed kwam erna’
Het leed dat nu gecompenseerd is, waren volgens hem echter niet alleen de mishandelingen destijds, maar vooral ook de ellende die erna kwam “Wij hebben ons hele leven geen kans gekregen om een toekomst op te bouwen”, legt hij uit.

“We gingen van hulpverlener naar hulpverlener en werden hier al als uitschot beschouwd.”

Roland heeft zich nu in een Facebookgroep verenigd met 56 slachtoffers van De Dreef. Het liefst start de groep een rechtszaak tegen de Staat, maar een goede advocaat kunnen ze niet betalen.

En dus kijken ze nogmaals naar de politiek. “Er is niet meegewogen dat de dertig jaar erna net zo moeilijk waren als het moment dat we in De Dreef zaten.”

Hulp uit de politiek
De slachtoffers vinden steun bij GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Ook zij vindt dat een vergoeding van 5.000 euro lang geen recht doet aan het leed.

“Ik heb zelf gesproken met slachtoffers die nog steeds geen werk hebben en jarenlang bezig zijn met therapie om hun trauma’s te verwerken.

Lees ook  4365 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Dus we hebben het hier echt over mensen wiens leven is verwoest door wat ze hebben meegemaakt.”

Het verantwoordelijk ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten “een financiële regeling voor slachtoffer gemaakt te hebben die eenvoudig en laagdrempelig is”.

“Dat brengt met zich mee dat verschil in tarieven niet mogelijk is. Verschillende bedragen maken een regeling voor slachtoffers juist weer ingewikkelder en lastiger in het gebruik.”

Therapie als compensatie?
Westerveld heeft begrip voor het standpunt dat er één gelijk bedrag aan alle slachtoffers wordt uitgekeerd, maar snapt niet waarom slachtoffers van vergelijkbare zaken, zoals het s*ksueel mis bruik in de katholieke kerk bijvoorbeeld, wel een schadevergoeding van gemiddeld 30.000 euro hebben ontvangen.

Het Kamerlid denkt dat een extra tegemoetkomen niet per se in de vorm van geld hoeft te komen. De slachtoffers moeten ook makkelijker hulp kunnen vinden, vindt Westerveld.

“Ze hebben als kind vreselijke dingen meegemaakt en trekken vervolgens steeds aan de bel bij instanties en elke keer maar weer voor een dichte deur staan. Dat is voor hen het allerergst.”

Man (60) komt onder betonplaat en overlijdt in Eindhoven

Lana moet alles doen wat haar ‘baasje’ zegt, ook zich gedragen als een hitsig hondje