in

Scholier bekent doodschieten 19-jarige tijdens ’ripdeal’: ’Kwestie van overleven’

De nu 19-jarige Lars V. heeft dinsdagmorgen voor de rechtbank in Haarlem bekend dat hij op 13 juli vorig jaar de 19-jarige Amsterdammer Miriondy Leuteria heeft doodgeschoten in Hoofddorp. Volgens V. handelde hij uit noodweer bij een uit de hand gelopen ripdeal.

Het slachtoffer zou deel uitmaken van een groep die 300 gram hasj van V. zou kopen maar probeerde de drugs te stelen.

De groep hasjkopers wilde V. met een paar honderd euro afschepen voor de aankoop van de partij drugs.

Al snel gaat het mis: „Het slachtoffer kwam op mij aflopen, pakte mij met één hand vast en greep met de andere naar iets glinsterends.

Ik was ervan overtuigd dat het een vuurwapen was. Ik vreesde voor mijn leven, trok een pistool uit mijn broekband en heb uit noodweer geschoten. Het was een kwestie van overleven.”

Lees ook  Prinses Beatrix met spoed opgenomen in ziekenhuis

Hasjhandel
Lars V. staat terecht voor doodslag. Hij was toen het fatale schot werd gelost 18 jaar, en hield zich bezig met hasjhandel:

„Ik ging vijf dagen per week naar school en wilde ook leuke dingen doen en had daar geld voor nodig.”

Aan één lid van de groep drugskopers had V. al eerder hasj verkocht. „Maar 300 gram was echt wel veel. Ik vertrouwde het niet.”

Het wantrouwen maakte dat V. de kopers naar een autodealer liet komen aan de Hoofddorpse Opaallaan. „Deze plek kan ik vanuit mijn flat goed zien.”

Lees ook  Helden redden oudere mensen uit zinkende auto: 'Moest heel hard huilen'

Slachtofferverklaring
De officier van justitie formuleert later dinsdag een strafeis. Bij de rechtszaak zijn veel belangstellenden, onder wie ook nabestaanden.

Aan het einde van de ochtend is begonnen met het voorlezen van een zeer emotionele verklaring namens de moeder van het slachtoffer. Er wordt gesnikt en gehuild in de rechtszaal. Lars V. hoort het met gebogen hoofd aan.

Speeltuin met glasscherven dicht na oranjefeest Nijkerk: ’Bierflesjes zijn tegen speeltoestellen kapot gegooid’

Grote bedragen opnemen gaat geld kosten, Nibud bezorgd over ‘gebruikersboete’