in

Sarkis verloor zijn zus door de Almelose kruisboogschutter: ‘Het is teveel’

Maral Dermovsesyan (52) kwam haar tante (70) in Almelo helpen, zoals ze elke week deed, toen ze beiden werden neergestoken door de 28-jarige buurman, nu bekend als de ‘kruisboogschieter’.

Maral en haar tante werden zondag geëerd tijdens een dienst van de Armeens-Apostolische Kerk, waar Maral zeer actief was. Sarkis, de broer van Maral, is kapot van verdriet. En met hem de hele gemeenschap.

“Het gaat niet goed”, zegt hij tegen Hart van Nederland. “We kunnen niet verwerken wat er gebeurd is. Het is teveel voor ons.” Vragen, zoveel vragen hebben ze.

Daags na het drama meldde RTV Oost dat de dader bij allerlei hulpinstanties in beeld was omdat hij meerdere psychoses zou hebben gehad, maar men kon hem kennelijk geen traject bieden dat goed aansloot.

Afgelopen maand nog kwam de man in een psychose terecht en werd hij zelfs aangehouden, maar de politie heeft hem om onduidelijke redenen laten gaan.

Lees ook  Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'

‘Wat is nog veilig?’
“Het was bij de autoriteiten bekend dat hij niet geschikt is om daar te wonen”, wist Sarkis ook. “Hij heeft heel veel problemen en ze laten hem daar wonen en wachten tot er een ramp komt.” Volgens hem had dit voorkomen kunnen en moeten worden.

“Er is iets van ons weggenomen, de veiligheid is er niet meer. Als je door je eigen buurman wordt afgeslacht, want het is niet alleen vermoord…

Wat is dan nog veilig?” En waar zijn alle hulptroepen die in dit land bestaan? “Het is ook aan autoriteiten om iedereen veilig te houden in huis”, vindt hij.

‘Dit raakt iedereen’
De kerk helpt de familie wél, en daar is Sarkis dankbaar voor. “Wat ik merk is: het raakt niet alleen ons, het raakt élke vriend, élke familie die ons kent.”

Lees ook  Rutte: Het einde van corona is nabij: COVID19 wordt een griepje

Onik Gelici, voorzitter van het kerkbestuur, haalt herinneringen op aan Maral, moeder van een zoon (16) en dochter (22).

Maral zong in het kerkkoor en zette zich in bij Pax Kinderhulp voor Armeense weeskinderen. “Zo iemand gaat de gemeenschap ook erg missen”, weet hij.

Er heerst veel verdriet, maar mensen voelen zich door elkaar gesterkt. “De kerkgemeenschap doet onze best om deze familie te helpen. Om het verdriet samen te delen.”

Dader bewusteloos op ic
De dader werd tijdens een poging hem te overmeesteren door de politie neergeschoten. Hij ligt volgens de krant Tubantia bewusteloos op de intensive care en kan niet door de politie worden verhoord. Zijn advocaten kunnen dit desgevraagd niet bevestigen, noch ontkennen.

Man slaat portier bloedneus omdat terras vol zit

Heftig: Sonja Bakker maakt er een eind aan