in

‘Ruth (22) vocht twee dagen na crash voor leven, terwijl ze naast haar omgekomen vriendin vast zat’

,,Godzijdank vertrouwde een agent het zaakje niet, anders had het misschien wel drie maanden geduurd voordat we Myrthe en haar vriendin hadden gevonden.” Bjorn Tangelder, oom van Myrthe en woordvoerder van de familie, vertelt een dag na de noodlottige vondst over de nachtmerrie waar familie en vrienden van de vrouwen twee dagen in vastzaten.

Myrthe (19) uit Gaanderen was, samen met haar vriendin Ruth (22, uit Varsseveld) al sinds de nacht van dinsdag op woensdag spoorloos. Uiteindelijk werden de twee gevonden op een kleine 5 kilometer van de plek waar ze voor het laatst gezien waren.

Ze bleken het slachtoffer te zijn van een eenzijdig ongeval. De klap was daarbij zo hevig dat Myrthe direct om het leven kwam, zegt Tangelder. Ruth, die de auto bestuurde, overleefde het wel. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar ze momenteel behandeld wordt.

Achteraf hebben we op zes meter van ze af gestaan
,,We hielden alle scenario’s open. Ook dat ze niet meer in leven was. Dat is helaas waarheid geworden. Gelukkig hebben we niet lang in onzekerheid hoeven zitten”, zegt Tangelder. ,,Achteraf blijkt dat we zelf op zo’n 6 meter van ze af hebben gestaan. Toch heb ik niets gezien of gehoord.”

Omdat de familieleden het niet vertrouwde dat Myrthe en haar vriendin na een avondje op het terras in Doetinchem niets meer van zich hadden laten horen, zetten ze een grote zoekactie op touw. Ze kamden de omgeving uit en plaatsten oproepen op internet met de vraag of mensen de twee ergens gezien hadden.

Tangelder: ,,Het enige dat we zeker wisten, was dat ze vanuit Doetinchem van plan waren naar Wehl te rijden. Die route hebben we daarom minutieus afgezocht.”

Lees ook  Hardrockmuzikant (24) laat lichaampje te vroeg geboren meisje verdwijnen: 240 uur werkstraf

Toch vonden ze Myrthe en haar vriendin niet. ,,We hebben echt óp de plek van het ongeluk gestaan. Er stonden namelijk sporen in het gras. Maar het leek net of het ging om oude sporen. Alsof er een auto uitgetrokken was, zeg maar. Vooral ook, omdat de metershoge bosjes in de berm onaangetast leken. Nu weten we dat ze daar op hoge snelheid doorheen zijn geschoten, waarna het groen is teruggeveerd.”

Een agent vertrouwde het niet
Ook vrienden van de twee vrouwen en de politie zijn, zonder iets gezien te hebben, op de plek geweest. ,,Donderdagmorgen bekroop de politie toch het gevoel dat iets niet klopte”, vertelt Tangelder.

,,Het spoor klopte naar hun idee niet. Er was namelijk niets bekend over een eerder ongeluk. Dus zijn ze er nog een keer gaan kijken. Daarbij zijn ze ook verder de berm in gegaan, waar ze uiteindelijk geklop van Ruth hoorden. Zo hebben ze de auto gevonden. Gelukkig maar, anders hadden we misschien wel maanden moeten wachten voordat het daar kaal genoeg was om de auto te kunnen zien.”

,,Dat Ruth levend uit het wrak is gekomen, is echt een godswonder. Myrthe is op slag dood geweest, zo is ons verteld. Dat is de enige geruststelling die we hebben. Ze heeft een gezellige avond gehad, en is daarna zonder lijden om het leven gekomen. Ze is heengegaan, zoals ze ook in het leven stond. Haar vriendin heeft bijna twee dagen moeten vechten voor haar leven terwijl ze naast Myrthe vast zat in de auto. Dat moet verschrikkelijk geweest zijn.”

Lees ook  Gast filmt hoe zijn vriendin er thuis bij zit nadat hij haar foto op Instagram ziet!

Oorzaak onbekend
Over de precieze oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Dat wordt nog onderzocht door de politie. ,,We hebben wel een vermoeden, maar het is aan de politie hier uitsluitsel over te geven. Wat we wel zeker weten, is dat de twee met hoge snelheid van de weg zijn geraakt.

Vermoedelijk zijn ze daarbij gelanceerd en vervolgens in de berm tot stilstand gekomen. Daarbij heeft de auto een boom van zo’n 25 centimeter doorsnee geraakt, die door de klap is afgeknapt”, zegt Tangelder.

De politie heeft ter plaatse groot onderzoek verricht. Daarbij zijn onder meer dronebeelden gemaakt. ,,Zo’n onderzoek kan enige tijd duren. Als nieuwe informatie gedeeld kan en mag worden, zullen we dat doen”, laat een woordvoerder van de politie weten.

De familie van Myrthe maakt zich ondertussen op voor een heel zware periode. ,,Het is zo onwerkelijk dat het nog lastig is te bevatten wat er allemaal gebeurd is”, vertelt Tangelder ,,We gaan nu eerst afscheid nemen van onze Myrthe. Daar gaan we ons de komende dagen op richten. Daarna moeten we proberen dit verlies een plekje te geven.”

Komt zelden voor
Een zaak zoals deze komt maar zelden voor. ,,Een auto die na een ongeluk vermist raakt, komt wel eens voor. Maar meestal omdat die in een rivier of kanaal is beland”, zegt voorzitter Louise Smits-Jansen van de Stichting Reddingshonden RHWW uit Duiven. Haar stichting stond donderdag op het punt om mee te gaan zoeken naar de twee, tot het bericht naar buiten dat de vrouwen gevonden waren.

Jongetje (5) schiet 3-jarig meisje dood

Oeh la la: Roxeanne Hazes deelt prachtige bikinifoto