in

Ruim 8500 nieuwe besmettingen, instroom in ziekenhuizen opnieuw hoog

Er zijn vandaag door het RIVM 8530 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen is daarmee ongeveer 20 procent hoger dan twee weken geleden. In de ziekenhuizen blijft de instroom hoog.

In de ziekenhuizen worden op de verpleegafdelingen 296 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de intensive cares 47.

Daarmee is de daling in het aantal nieuwe opnames, dat vorige week even leek op te treden, verleden tijd.

Het aantal nieuwe opnames ligt nu gemiddeld over zeven dagen iets boven het niveau van een week geleden, zowel op de ic’s als op normale afdelingen.

Het kabinet besloot gisteren tot versoepelingen van het coronabeleid, hoewel het OMT ‘met klem’ adviseerde nog niet zo ver te gaan.

Lees ook  Net binnen: Vaccinatiebewijs krijgt ook binnen Nederland een geldigheidsduur

De adviseurs van het kabinet vinden dat eerst een duidelijke daling zichtbaar moet zijn in het aantal nieuwe opnames. Daarvan is dus nog geen sprake.

Bezetting
De bezetting van de ziekenhuizen – het aantal bedden waarop een coronapatiënt ligt – nam ten opzichte van gisteren wel iets af.

In totaal zijn nu 2614 patiënten met Covid-19 opgenomen, 39 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze mensen liggen er 822 op de intensive care, en 1792 op een verpleegafdeling.

Ten opzichte van vorige week zijn er wel meer patiënten opgenomen. Toen waren het er 2499, waarvan 784 op de intensive care. Het kabinet rekent er op dat deze aantallen op korte termijn zullen gaan afnemen.

Lees ook  Zeeman roept levensgevaarlijk houten speelgoed terug

De bezetting van de ziekenhuizen volgt een iets ander patroon dan de instroom. Dat komt onder meer omdat mensen vaak lang in het ziekenhuis liggen (op de ic gemiddeld iets meer dan twee weken).

Veranderingen in de bezetting zijn het saldo van het aantal nieuwe patiënten en het aantal patiënten dat ontslagen wordt of overlijdt.

Storing
Het weekgemiddelde van het aantal besmettingen is voor het eerst sinds begin januari boven de 8000 uitgekomen.

Daarbij moet worden aangetekend dat het aantal meldingen eind vorige week iets hoger uitviel door een storing. Ook als daar voor gecorrigeerd wordt, loopt de trend echter op.

Dronken automobilist (21) rijdt voortuin in – De bier was toch hier?

Belg (49) duwt bruid tijdens huwelijksreis van klif: ‘Ik moest dit overleven voor mijn kinderen’