in

Ruim 30.000 mensen willen aangifte doen tegen Hugo de Jonge

Naar aanleiding van een aantal uitspraken van Hugo de Jonge, hebben tot dusver al meer dan 30.000 mensen zich aangemeld voor een groepsaangifte tegen de demissionair minister van Volksgezondheid.

Hugo weet waar je huis woont, blijkt uit zijn gesprek met senator Henk Otten. Tijdens een vragenronde in de Eerste Kamer vroeg Otten of De Jonge wist “waar die groep zit die zo enorm in de ontkenning zit”.

Kortom, de ex-FvD’er heeft het niet zo op mensen die niet geprikt zijn, plus hij wilde van de demissionair minister weten of bekend is waar in Nederland deze groep zich precies bevindt.

Het antwoord van De Jonge was helder. “We weten vrij goed waar ze wonen, vrij precies”, zei hij vrij rap.

Lees ook  Verjaardagsfeestje Amalia loopt uit de hand

“Per postcode weten we waar ze wonen. En we weten vrij goed wat de redenen zijn waarom ze zich niet laten vaccineren.”

Ruim 30.000
Alleen vallen zijn uitspraken niet bij iedereen in goede aarde. Sterker: veel mensen vinden de woorden van De Jonge bedreigend, naar het schijnt.

Nadat Mordechaï Krispijn en Michel Reijinga, beiden vaker betrokken bij acties tegen de maatregelen, een initiatief op poten zetten om aangifte te doen, stroomden de aanmeldingen namelijk binnen – op dit moment zijn het er al meer dan 30.000.

Uit een verklaring van Krispijn: “Doel van de actie is om juridisch te toetsen of een minister dergelijke taal mag spreken, die voor een grote groep mensen als bedreigend en beledigend wordt ervaren.”

Lees ook  Politie: verdachten aanslag De Vries zijn Pool (35) uit Maurik en Rotterdammer (21)

De belediging zou ‘m zitten in manier waarop de demissionair minister in de Kamer over een groep ongeprikte Nederlanders sprak – hij noemde ze ’totale wappies’.

Volgens de initiatiefnemers van de groepsaangifte betreft het een term die door sommige mensen als discriminerend en beledigend zou worden ervaren.

3 weken handtekeningen verzamelen
Of alle dertigduizend mensen die zich hebben aangemeld daadwerkelijk aangifte doen, dat is nog maar de vraag, aldus Krispijn.

Wel zijn er volgens hem in ieder geval twee advocaten bereid mee te werken aan de groepsaangifte. Dat ‘ie er komt, lijkt dus een zekerheidje.

Eind volgende week is waarschijnlijk het officiële document klaar, waarna de aanmelders dat kunnen tekenen. De initiatiefnemers trekken daarna nog enkele weken uit om handtekeningen te verzamelen.

Tweelingzussen delen één man (ook in de slaapkamer)

Mensen die bij het raam zitten in een vliegtuig zijn egoïstischer