in

Roze en blauw ouderwets? ‘Beschuit met muisjes zou genderneutraal moeten worden’

Hoe vaak ben je wel niet op kraamvisite geweest, waar je een beschuitje met óf blauw óf roze muisjes kreeg? Is het niet een beetje geweest, dat hele stereotyperende blauw voor jongens en roze voor meisjes? Ik vind van wel.

De Ruijter, de Nederlandse fabrikant van vlokken, chocoladehagel en de bekende muisjes, komt mogelijk op termijn met genderneutrale muisjes, die nu nog steevast lichtblauw of roze zijn.

Is dat raar?
Welke kleuren dan? Waarom niet mintgroene muisjes, of lichtgele? Of gewoon witte voor iedereen? Smaakt precies hetzelfde en ziet er óók schattig uit. Ik ben zelf moeder van een tweeling, twee jongens. Mijn huis werd toen ik in het ziekenhuis lag al gelijk versierd met blauwe slingers, blauwe ballonnen en blauwe muisjes. En eerlijk? Na de bevalling vond ik al dat blauw in huis best wel heftig. Alsof dit de énige kleur was die ik mocht kiezen voor mijn kinderen? Alsof het gek zou zijn als ik gewoon een beetje neutraal mooier zou vinden voor ze, zoals taupe, beige, bruin en wit?

Lees ook  Rutte wil weer premier worden: ‘Ik heb 1,9 miljoen stemmen gekregen’

Ik vind het hele idee van roze voor meisjes ook achterhaald. Hoe stoer is het tegenwoordig wel niet om een jongen in een felroze zwembroekje te zien? Of andersom, een meisje juist in een stoere donkerblauw truitje? Waarom dan nog altijd direct na de geboorte beginnen met die verdeling tussen jongens en meisjes? Ouderwets is het. Toen ik dan ook een beetje op de been was na mijn bevalling, kocht ik Amsterdamse muisjes. Rood, zwart en wit: de kleuren van de stad waarin wij toen woonden. Vond ik tig keer leuker en gezelliger dan die blauwe muisjes. Die kent iedereen nu ook wel.

Liever beige
Niet dat ik mijn zoons per se genderneutraal opvoed hoor, zo ver ga ik niet. Ze zijn wel gewoon echt twee mannetjes met een piemel en kort haar. Maar ik heb hun kamer een prachtige kleur groen gegeven, waar witte meubels in staan. De rest van de kamer is gevuld met natuurlijke kleuren zoals hout en rotan. Mooi niet alleen maar blauw hier omdat het nu eenmaal jongens zijn. Net zoals ik een meisje ook niet alles in het roze zou geven. Het zijn maar kleuren, dat weet ik, maar ik vind het inmiddels achterhaald. Roze kan ook voor jongens en blauw kan ook voor meisjes. Dus kom maar door met die witte, gele of mintgroene muisjes: bij mijn volgende baby koop ik ze. Wat het geslacht ook mag zijn.

Lees ook  John de Mol wist in 2019 van gedrag Rietbergen: ‘Ik moest mij inhouden hem niet op zijn bek te slaan’

Tessa werkt en schrijft voor Flair online. Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun tweeling, Bodi en Daaf (2). Volg haar peuteravonturen op Instagram:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TESS (@tessaheinhuis)

Dochter uitgemaakt voor slet, moeder cel in voor messteken bij ruzie

Kilo’s poep spuit uit toilet terwijl Tamara erop zit