in

RIVM: 4618 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4618 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1222 meer dan gisteren en het cijfer is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3649 mensen positief getest werden.

Het is niet duidelijk is of hier sprake is van een inhaalactie, vanwege de gesloten testlocaties afgelopen maandagochtend. De grafiek laat zien dat het gemiddelde aantal besmettingen wel weer licht oploopt.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1931 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1919), van wie 523 op de IC (gisteren: 520), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Lees ook  Man (22) uit Witmarsum rijdt met drank op in auto zonder banden

Een dag of tien geleden is er een eind gekomen aan de gestage daling van het aantal covidpatienten in het ziekenhuis en is het gestabiliseerd tussen 1900 en 2000.

Bij het RIVM werden 74 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 89. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 61 doden per dag een week eerder.

Sinds begin deze maand daalt het gemiddeld aantal doden niet meer, maar schommelt het rond de 60 per dag.

Het aantal besmette verpleeghuizen daalt wel nog steeds verder. Er zijn nu 494 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 540 en half januari zelfs meer dan 850.

Lees ook  OM van Spanje seponeert mishandelingszaak Lil’ Kleine, Jaimie Vaes onderweg naar Nederland

Hoe staat het met de vaccinaties?
Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn tot en met gisteren 687.306 prikken gemeld door de GGD’s en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat zijn zowel de eerste als tweede prikken. Gisteren stond de teller op 654.186.

Dat aantal is niet compleet, meldt de Rijksoverheid, doordat de systemen van zorginstellingen en huisartsen niet gekoppeld zijn aan een registratiesysteem van het RIVM.

Daarom wordt ook een rekenkundige aanname gemaakt van het aantal gezette prikken. Dat waren er tot en met gisteren 874.959, een toename van zo’n 39.000 ten opzichte van de dag ervoor.

Het weekend wordt snikheet, en dat blijft het tot woensdag

Alleenstaande moeder wordt gearresteerd omdat ze haar kinderen alleen achterliet om te gaan werken