in

Revolver gaat plots af in jaszak en raakt 7-jarig dochtertje

Een in de jaszak van Mustava I. opgeborgen revolver ging vorig jaar plots af en de kogel raakte zijn toen 7-jarige dochter in haar borst.

Met het meisje gaat het inmiddels weer goed, haar vader lijdt nog dagelijks onder het voorval. ,,Het woordje ‘stom’ zit iedere dag in mijn hoofd.’’

De Vlaardinger (47) had al zeker tien jaar een revolver in huis, zo verklaart hij woensdag in de rechtbank in Rotterdam, waar hij terechtstaat vanwege vuurwapenbezit.

,,Ik kocht het wapen toen ik nog jong was en had het voor de veiligheid. Bij ons in de buurt wordt veel ingebroken. Ik weet niet of u weleens naar Opsporing Verzocht kijkt, maar dit is niet echt een leuk buurtje.”

Normaal ligt het wapen in een kastje op de slaapkamer in zijn woning aan de Diepenbrockstraat in de Vlaardingse VOP-wijk, waar I. woont met zijn vrouw en drie kinderen.

Maar in het najaar van 2019 krijgt I. wroeging en wil hij van het pistool af. ,,Er was iemand die interesse had, die heb ik het laten zien.

Maar toen werd ik uitgelachen, omdat het wapen zo klein is.” Het pistool blijft daarna in de zak van een van de jassen van I. aan de kapstok hangen.

Kogel
Op maandagavond 24 augustus gaat het mis. I. trekt naar eigen zeggen de jas van de kapstok, waarna het wapen automatisch afgaat.

Lees ook  Lichaam vermiste Kim Roording (48) gevonden in bossen van Zeist

Een kogel belandt in de borst van zijn dochtertje, dat naast hem staat. I. belt zelf de politie, wordt aangehouden en komt na zestien dagen weer op vrije voeten.

Uit onderzoek naar het wapen blijkt dat de revolver, een Ekol Arda 4 mm, inderdaad automatisch af kan gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen aanwijzingen voor opzet en verwijt I. enkel het illegale bezit van het wapen.

”Het woordje ‘stom’ zit iedere dag in mijn hoofd”
– Mustava I.

,,Maar het had veel erger af kunnen lopen’’, zegt de officier van justitie. Normaal gesproken zou ze een onvoorwaardelijke en lange celstraf eisen, maar vanwege de moeilijke gezinssituatie van I. en zijn blanco strafblad vindt het OM een terugkeer naar de cel niet wenselijk.

Daarom eist het OM 106 dagen cel, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur.

Gezin
Als het in de rechtszaal over zijn twee dochters en zoon gaat, heeft I. het moeilijk. ,,Het woordje ‘stom’ zit iedere dag in mijn hoofd.

Ik dacht dat ik mijn dochter moest begraven. Ik heb een grote fout gemaakt, maar heb altijd goed voor mijn kinderen gezorgd.”

I. zorgt samen met zijn vrouw fulltime voor de drie kinderen, die allen kampen met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.

Lees ook  Nepbezorger PostNL dreigt baby van jong stel iets aan te doen: 'We smeekten om ons kind bij ons te houden'

,,Ik heb ze alle drie aan een zijden draadje zien hangen. Maar godzijdank heb ik ze nu allemaal weer bij elkaar.”

”Voor de rest van zijn leven zal I. dit met zich meedragen”
– Advocaat Dirk Timmermans

De politie treft na het schietincident een rommelig en vies huis aan. I. blijkt veruit de meeste zorg op zich te nemen en die blijkt hem boven het hoofd gegroeid.

Een bij het gezin betrokken hulpverlener verklaart in de rechtszaal dat er extra hulpverlening op gang is gekomen en dat I. daar volledig aan meewerkt. Volgens haar gaat het nu goed met het gezin en de kinderen.

Taakstraf
Dirk Timmermans, de advocaat van I., vraagt de rechtbank om enkel een grotendeels voorwaardelijke celstraf op te leggen en de geëiste taakstraf te schrappen

. ,,Het grootste deel van zijn straf heeft hij al gehad. Voor de rest van zijn leven zal hij dit met zich meedragen.”

Een taakstraf zou bovendien niet te combineren zijn met de zware zorg voor zijn gezin. De advocaat is blij dat zijn cliënt nu extra hulp krijgt.

,,Het is een trieste en ernstige zaak. Maar het gezin krijgt nu wel fors meer zorg. Dus het voorval heeft toch nog iets positiefs opgeleverd.”

Uitspraak op 31 maart.

Eerste baby geboren met antistoffen tegen Covid-19 nadat mama was ingeënt

Rotterdammer (20) moet 20.000 euro betalen voor schade avondklokrellen