in

Relatief veel positief geteste mensen waren eerder al besmet met corona

Vrij veel mensen die nu corona hebben, hebben het virus eerder ook al eens opgelopen. Zo’n 8 procent van alle mensen die vorige week positief testten is opnieuw besmet.

Een paar weken geleden ging was nog 3 procent van alle positieve tests een herinfectie.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, valt de stijging van het aantal herinfecties samen met de opkomst van de nieuwe omikronvariant. Over de oorzaak daarvan laten de deskundigen zich niet echter uit.

Lees ook  Helaas: geen vakanties naar het buitenland in de meivakantie

Het is dus niet duidelijk of de antistoffen die mensen hebben ontwikkeld bij de eerdere infectie minder goed werken tegen de besmettelijkere variant, of dat de mutatie erin slaagt om die antistoffen te omzeilen.

Vanwege de onzekerheden rond ‘omikron’ proberen landen, waaronder Nederland, mensen momenteel zo snel mogelijk te boosteren.

Lees ook  RIVM: COVID-19-vaccinatie zeer effectief: grote daling in aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en overlijdens bij ouderen

Recordhoge besmettingscijfers
Het aantal nieuwe gevallen in ons land is de laatste week naar recordhoogte gestegen.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt tegelijkertijd nog wel, maar het effect van oplopende besmettingscijfers is vaak pas een paar weken later terug te zien in de hospitalen.

Het blijft dus nog even afwachten of er ook daadwerkelijk een nieuwe golf aan coronapatiƫnten komt.

15-jarige jongen neergestoken op grasveld

Vrouw heeft ‘schijt aan coronaregels’ en poept voor de deur van restaurant in Doesburg