in

Nieuw plan kabinet: eind april alles weer open en avondklok afschaffen!

Het kabinet werkt aan een breed openingsplan voor Nederland. De eerste mogelijke versoepelingen op 21 april zijn het openen van de terrassen en winkels.

Daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Er is nu een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen.

In de zomerperiode is het doel dat geen coronamaatregelen gelden of alleen nog de basismaatregelen, zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Het loslaten van de strenge coronaregels is gisteren besproken in de ministeriële commissie coronabestrijding en in het veiligheidsberaad.

Het concept-plan wordt nu eerst beoordeeld door de experts van het OMT, het Outbreak Management Team.

Maatregelen
In het openingsplan wordt als eerste stap beschreven dat terrassen en winkels kunnen openen. Ook de avondklok kan worden opgeheven. Het aantal bezoekers thuis wordt verruimd, van 1 naar 2 personen.

Lees ook  Politie levert jongeren bij hun ouders af na illegaal coronafeest onder snelwegviaduct

Andere voorgenomen versoepelingen zijn het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Daarnaast kan het hoger onderwijs weer aan de slag met toegangstesten.

Deze versoepelingen zouden op 21 april kunnen ingaan. “Eindelijk een beetje lucht voor de samenleving”, verzucht een vooraanstaand politicus.

Alles van buiten
Volgens bronnen is het nu afhankelijk van het OMT-advies of deze versoepelingen ook in deze volgorde gaan gebeuren. In elke volgende stap in het openingsplan worden de maatregelen telkens versoepeld.

Volgens een ingewijde kiest het kabinet ervoor eerst alles buiten te openen. “Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar.”

Situatie rond epidemie
De besmettingscijfers lijken de goede kant op te gaan.

Lees ook  Jongen (17) tegen hoofd geslagen door groep in Tilburg, meisje van 12 aangehouden

Inmiddels ligt het zogenoemde reproductiegetal op 1,01. Dat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen ongeveer gelijk blijft.

Ook stijgt het aantal mensen dat inmiddels corona heeft gehad en antistoffen in het lichaam heeft. Volgens bloedbank Sanquin heeft inmiddels 20 procent van de bevolking antistoffen.

Berekeningen van RIVM zouden nog optimistischer zijn en erop uitkomen dat 30 procent van de bevolking inmiddels immuun is.

Dat is ook goed nieuws omdat het betekent dat iemand met corona maar twee op de drie mensen kan besmetten.

Nieuwe persconferentie
Volgende week dinsdag, 13 april, heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd voor 21 april.

Vervolgens wordt een persconferentie verwacht op 28 april. Dat is een week eerder dan gepland, vanwege de dodenherdenking op dinsdag 4 mei.

Jongetje (10) door eigen vader overreden in Hardinxveld-Giessendam

Vooral veel vrouwen melden bijwerkingen vaccins, maar we weten niet waarom