in

Pfizer en BioNTech: drie doses van ons vaccin beschermen goed tegen omikronvariant

BioNTech en Pfizer stellen na laboratoriumtesten dat drie doses van hun vaccin een neutraliserend effect hebben op de omikronvariant. Het aantal antistoffen dat een ingeënt persoon aanmaakt na twee prikken is veel minder goed in staat om de nieuwe variant te neutraliseren, maar een derde prik zorgt voor een even goede bescherming tegen omikron als twee prikken bij het oorspronkelijke virus.

Het zijn de eerste conclusies van Pfizer en BioNTech over de werking van hun vaccin tegen de omikronvariant. Die zijn gebaseerd op onderzoeken in het lab met antilichamen uit het bloed van gevaccineerde personen. In de praktijk kan de werking van het vaccin anders uitvallen. Het menselijke immuunsysteem heeft veel meer wapens dan alleen antilichamen, zoals T-cellen. Die bieden meer langdurige bescherming.

Lees ook  Mama is woest: ‘Mijn kinderen werden uit sport teams gezet omdat ik zo sexy ben’ (foto’s)

De antilichamen hechten zich aan het zogeheten spike-eiwit van het virus. De omikronvariant is op 32 punten op het spike-eiwit gemuteerd ten opzichte van het oorspronkelijke virus. Maar de T-cellen richten zich volgens Pfizer op delen van het virus die bij de omikronvariant nauwelijks anders zijn dan bij de oorspronkelijke variant. Vandaar dat het bedrijf vermoedt dat een ingeënt persoon ook na twee prikken nog steeds goed beschermd is tegen ernstige vormen van Covid-19. Een derde dosis verhoogt die bescherming.

Lees ook  Syriër voor rechter na afwijzen woning: hij wil geen appartement delen met anderen

Naast het onderzoek van Pfizer zijn er ook andere onderzoeken gaande. Kleinschalige onderzoeken in onder meer Zweden en Zuid-Afrika lijken aan te tonen dat de huidige vaccins minder goed zijn opgewassen tegen de variant dan tegen andere varianten, meldt ANP. Ook de WHO liet bij monde van Michael Ryan, die namens wereldgezondheidsorganisatie WHO verantwoordelijk is voor rampenbestrijding, weten dat het mogelijk is dat de huidige vaccins minder effectief zijn tegen de nieuwe variant.

Tippelzone in Arnhem overdag open vanwege avondlockdown

Twee gewonden bij steekpartij winkelcentrum Rotterdam