in

Papendrechtse steekt haar man dood, terwijl zoontje boven speelt: ‘Opeens zat het mes erin’

Met één dodelijke steek bracht W.C. (37) haar man in oktober in Papendrecht om het leven.

Volgens de bewoonster van de Guido Gezellestraat greep ze uit zelfbescherming een keukenmes, omdat haar 41-jarige partner haar die dag meermaals ‘belaagde’.

Daarna gebeurde er een ‘ongeluk’. ,,Ik had dat mes vast en opeens zat het erin. Hoe, is een zwart gat.’’

Dat de tragedie van 23 oktober alleen maar verliezers kent, daarover zijn het Openbaar Ministerie (OM) en advocaat Gerald Roethof het donderdag in de rechtbank roerend eens.

,,Een drama’’, noemen beiden het tijdens een tussentijdse zitting, waar rechters besluiten of de Papendrechtse in voorarrest blijft.

Alleen de verdenking van de officier van justitie dat de 37-jarige moeder W.C. haar man ‘opzettelijk van het leven beroofde door hem te steken met een keukenmes’, is volgens Roethof pertinent onjuist. ,,Het was een ongeluk”, beweert hij.

Ruzie
Op de bewuste zaterdagavond, zo vertelde de Papendrechtse hem, had zij ruzie met haar man.

,,De relatie ging niet goed, er waren spanningen en er is gesproken om uit elkaar te gaan’’, schetst de advocaat. ,,Aan het einde kwam geweld voor. Van hem naar haar, niet omgekeerd.’’

Zo ook die fatale dag, beweert Roethof. Enkele malen zou het slachtoffer C. hebben aangevallen. ,,Ze probeerde hem te ontwijken en is weggelopen naar de keuken.

Tot aan de keuken toe werd zij letterlijk door hem belaagd. Daar heeft hij haar bij de hals gegrepen, wat in potentie dodelijk kan zijn.’’

Lees ook  Hoe meer je verdient, hoe hoger de boete: werkt het straks ook zo in Nederland?

‘Hij is in het mes gelopen of gevallen’
In de keuken zou C. een mes hebben gepakt. Roethof: ,,Alleen om afstand te creëren. Ze heeft dat mes alleen voor zich gehouden. Hij is in het mes gelopen of gevallen.’’

Als bewijs voor dit ‘ongeluk’ na zelfverdediging wijst Roethof op de enkele dodelijke steek die de man opliep.

,,En ze heeft zelf 112 gebeld en vanaf het eerste moment geroepen dat het een ongeluk was.’’

Getuigen van de steekpartij zouden er niet zijn. Wel was een zoontje ‘aan het spelen op zijn kamer’ en hoorde hij dat het stel ruzie maakte.

”De kinderen hebben haar nodig. En zij kan ook niet beginnen aan het verwer­kings­pro­ces”
– Gerald Roethof, Advocaat

Op de publiek tribune klinkt een diepe zucht als de advocaat zijn verhaal houdt. Daar zitten nabestaanden bij elkaar, zowel van het slachtoffer als C.

Onder hen de dochter van de verdachte. Allemaal verliezers in het verhaal. Hoewel hun meningen over C. uiteen lijken te lopen, komen de tranen op al hun gezichten voort uit hetzelfde verdriet.

Zelf is C. er niet bij. Ze kijkt en luistert mee vanuit een krap hokje in het huis van bewaring waar ze verblijft.

Tot teleurstelling van haar dochter die haar moeder voor het eerst sinds 23 oktober hoopte te zien.

Nu is er alleen een heel klein hoofdje op een beeldscherm. Andersom ziet C. alleen de rechters. ,,Ziet mama mij ook’’, heeft ze tevergeefs gevraagd.

Lees ook  Rachel Hazes geeft update over André: ‘Geen relatie met Monique’

‘Kinderen hebben haar nodig’
Roethof vraagt de rechters om C. in afwachting van de inhoudelijke rechtszaak later dit jaar vrij te laten en te herenigen met haar zoontje en twee meerderjarige kinderen. ,,Ze hebben haar nodig. Zij kan ook niet beginnen aan het verwerkingsproces.’’

De officier van justitie wil dat de Papendrechtse in voorarrest blijft. Volgens haar zal Papendrecht geschokt zijn als C. nu al wordt vrijgelaten, terwijl het onderzoek nog loopt.

Zo moet C. op 2 maart nogmaals worden verhoord door rechercheurs en zal er een reconstructie komen van de steekpartij.

,,Geen opzet? Dat moet nog worden onderzocht en is helemaal niet aannemelijk’’, zegt de aanklager.

Volgens de officier zei C. na haar arrestatie niets over haar man die in het mes zou zijn ‘gelopen of gevallen’.

,,Bij dat eerste verhoor verklaarde ze dat ze de bui al weer zag hangen, een mes pakte en dat dit er opeens in zat. Hoe was een zwart gat.’’

‘Verschrikkelijk’
Zelf komt C. kort aan het woord. ,,Ik vind het gewoon heel verschrikkelijk allemaal, ook voor mijn kinderen en families’’, zegt ze.

De rechters besluiten dat het voorarrest van C. wordt verlengd. Ze blijft vastzitten en zal gaan praten met een psycholoog en psychiater. De volgende zitting vindt over enkele maanden plaats.

De Huizenprijzen schieten omhoog! Maar deze prachtige huizen worden binnen 6 uur gebouwd en kosten ongeveer 25.000 euro!

Jongen (10) dood aangetroffen in een reiskoffer in Frankrijk