in

Özcan Akyol beschuldigd van verkrachting

Özcan Akyol stapte naar de politie vanwege bizarre mailtjes die hij kreeg. Daarin dreigden onbekende ermee om hem te ontmaskeren als verkrachter. “We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander!”

Johan Derksen vertelde bij Vandaag Inside dat het tegenwoordig heel simpel is om iemand onterecht te beschuldigen van seksueel wangedrag. “De situatie is zo, Eus: als je een hekel aan iemand hebt, als jij het verkeerde toontje aanslaat en ik dien een klacht in, dan komt er een bericht ‘overschrijdend gedrag’.”

En mensen nemen dat dan gewoon aan. “Dan denken mensen meteen dat je ergens aan gezeten hebt. Ze kunnen je nu echt een oor aannaaien. Dat gebeurt ook. Bij Volt is het uit de hand gelopen, hier is het uit de hand gelopen. Het is heel onrechtvaardig zoals mensen nu veroordeeld worden.”

Lees ook  21 overlijdens in België na toediening van coronavaccin?

Dan doet Özcan zijn verhaal. “Sterker nog: het wordt ook echt misbruikt. Ik kreeg twee weken geleden ofzo een anoniem mailtje. Dat was van zogenaamde bezorgde vrouwen die zeiden: ‘We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander. We gaan naar je baas, dus reageer maar op deze mail. We gaan sowieso aangifte doen’.”

Verdacht
Hij geeft aan dat het allemaal heel verdacht was. “Ik merkte aan alles en hoe het geschreven was: dit klopt niet, dit komt niet van een vrouw. Dat kun je zien aan hoe ze formuleerden enzo. Het was heel slecht taalgebruik, dus ik denk dat het eigenlijk een man was met een migratieachtergrond. Hoe dan ook: ik heb niet gereageerd, maar een week later kwam weer zo’n mail.”

Lees ook  Man breekt in, trekt zijn kleren uit en loopt naakt naar buiten

De programmamaker deed meteen aangifte en is naar eigen zeggen goed geholpen. “De politie nam het heel serieus op, want zij lazen ook van: dit klopt niet, dit is duidelijk een crimineel. Het was anoniem verstuurd via Protonmail ofzo, dat is encryptisch mailen. Ze hebben dat bedrijf gevorderd, maar ze konden niet vinden wie de afzender was, want het was VPN. Er is nog een ander middel geprobeerd om die lui op te sporen, maar dat lukt niet.”

Nederland in shock door foto van Jaimie Vaes: ‘Ze is poedelnaakt’

Peutertje (2,5) glipt weg uit school: “Aan de drukke baan heeft een andere ouder haar onderschept”