in

Ouders van doodgereden Anouk strijden voor hogere straffen voor verkeershufters

De spookrijder die in mei vorig jaar op de A12 een zwaar ongeluk veroorzaakte, is donderdag veroordeeld tot 5 jaar cel en 11 jaar rijontzegging. Voor Willy en Marjon Schuurmans zijn dit soort berichten zeer pijnlijk.

Hun dochter Anouk werd in 2017 aangereden door een dronken bestuurder. De twee strijden al jaren voor een andere aanpak van zogenoemde verkeershufters.

De donderdag veroordeelde spookrijder reed in een onverzekerde auto, zijn rijbewijs was al ingevorderd en had hij een flink strafblad met daarop een aantal verkeersdelicten.

Bovendien had hij kort voor de dollemansrit medicijnen geslikt en een joint gerookt. Bij het ongeluk kwam een jonge man om het leven en liep een ander slachtoffer blijvend letsel op.

Lees ook  Het leven van Luuk (22) stortte in nadat hij van zijn fiets werd gegooid, politie zoekt dader

Strijd tegen verkeershufters
Anouk, de dochter van Willy en Marjon, wordt nieuwjaarsochtend 2017 aangereden. De bestuurder is dronken en rijdt zonder rijbewijs zonder te stoppen voor een rood verkeerslicht. De 22-jarige Anouk bezwijkt kort erna aan haar verwondingen.

De week ervoor was deze bestuurder van de auto ook al gepakt voor rijden onder invloed zonder rijbewijs.

Voor de ouders van Anouk aanleiding om te benadrukken dat het belangrijk is deze mensen direct langer vast te zetten.

“Een rijontzegging is voor de normale burger een straf, maar niet voor iemand die zo vaak de fout is ingegaan.

Laat ze maar eens dertig dagen in een cel zitten om na te denken. In ons geval was dat genoeg geweest. Dan had Anouk hier nog gezeten.”

Lees ook  Kabinet wil samenleving voorzichtig van slot na maatschappelijke druk: 'Rek is er uit'

Herhaaldelijk in de fout
Degene die Anouk heeft aangereden, was namelijk ook eerder gepakt voor verkeersdelicten. Volgens Marjon is de kans groot dat deze mensen telkens de fout in blijven gaan.

“Een rijontzegging is voor de normale burger een straf, maar voor zo iemand die zo vaak de fout is ingegaan, zegt het niets.

Die stappen gewoon weer in de auto. Als je onder invloed bent, dan hoor je gewoon niet deel te nemen aan het verkeer.”

De bestuurder die verantwoordelijk was voor de dood van Anouk kreeg uiteindelijk drie jaar gevangenisstraf en TBS opgelegd.

Hondenbaasjes opgelet: bollen met kleine spijkers gevonden in park

Zo ziet de vriendin van Georginio Wijnaldum eruit