in

Opnieuw honderden mensen besmet teruggekeerd van vakantie

Afgelopen week zijn opnieuw honderden besmette vakantiegangers teruggekeerd naar Nederland, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op basis van nieuwe weekcijfers. Het gaat om mensen die twee weken voor zij klachten kregen in het buitenland waren.

Niet van alle positief geteste mensen is duidelijk waar zij het virus hebben opgelopen. Bij maar één op drie positieve tests van afgelopen week kon de bron van de besmetting worden vastgesteld.

Lees ook  Naakte man op snelweg in Brabant, iedereen op de rem

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, raakte bijna 12 procent besmet tijdens een reis of vakantie. Dat getal loopt gestaag op. Vorige week ging het namelijk om 10 procent, de week daarvoor om 8 procent en weer een week eerder om 5 procent.

Bijna 19 procent van de besmette vakantiegangers was in de afgelopen twee weken in Griekenland, wat betekent dat de kans groot is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Ook gaven veel besmette vakantiegangers aan terug te zijn gekeerd uit Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië en Duitsland.

Lees ook  Frans Bauer aangevallen omdat hij niet wil zeggen of hij is gevaccineerd

Overigens raken de meeste mensen nog altijd thuis besmet, via huisgenoten of bezoek. Van de besmettingen waarbij de bron kon worden achterhaald, was ongeveer 55 procent te herleiden naar een thuissituatie.

5 alleen thuisgelaten kinderen komen om bij brand in Amerikaanse St Louis

Man trekt 17-jarig meisje van haar fiets