in

Man verstopt lijk van moeder ruim een jaar in kelder om haar pensioen te kunnen blijven innen

De Oostenrijkse politie heeft in de deelstaat Tirol een wel heel macaber geval van sociale fraude ontdekt. Een 66-jarige man bleek het lichaam van zijn medio vorig jaar overleden moeder (89) in de kelder te hebben verstopt, zodat hij haar pensioen en zorgtoeslag kon opstrijken. De zaak kwam aan het licht dankzij een nieuwe postbode.

Die wilde de vrouw persoonlijk zien alvorens de envelop met daarin haar maandelijkse pensioen te overhandigen. Toen de zoon zei dat dit door omstandigheden niet kon, nam de postbode de brief weer mee waarna de envelop met inhoud ‘retour afzender’ ging. De pensioeninstantie startte daarop een onderzoek, dat zaterdag een bizarre ontknoping kende.

In de kelder van de ouderlijke woning in het district Innsbruck-Land vonden politieagenten het gemummificeerde lichaam van de vrouw. Haar zoon werd meegenomen voor verhoor en bekende dat hij het stoffelijk overschot van zijn moeder had verstopt om zowel haar pensioen als de zorgtoeslag te kunnen blijven innen.

Koelelementen en verband
,,Hij zorgde ervoor dat er geen geuroverlast ontstond door zijn moeder te bewaren in koelelementen die hij regelmatig verwisselde’’, verklaarde chef Helmuth Gufler van de fraude-afdeling van de politie tegenover de regionale omroep ORF Tirol. ,,Hij depte alle lichaamsvloeistoffen op met verband. Toen hij door zijn voorraad heen was, bedekte hij het stoffelijk overschot met kattenbakvulling. Uiteindelijk werd het lijk gemummificeerd.’’

Lees ook  Primeur! Pizza met 834 soorten kaas gebakken - Wie werkt dit even weg?

Als de tweede zoon op bezoek kwam, vertelde zijn broer hem dat hun moeder in het ziekenhuis lag. De man geloofde dat en wilde haar naar eigen zeggen niet bezoeken, omdat ze blijkbaar al lang dement was en hij ervan uitging dat ze hem niet zou herkennen, aldus de politiechef. Er waren volgens hem ook geen vrienden of kennissen die zich zorgen maakten om de bedlegerige vrouw.

De zoon speelde blijkbaar herhaaldelijk met het idee om aangifte te doen van de dood van zijn moeder. ,,Hij verklaarde dit van plan te zijn geweest vanuit de gedachte dat de fraude niet eeuwig kon doorgaan maar bleef het voor zich uitschuiven’’, zei Gufler.

Thuisverpleegster
De moeder stierf waarschijnlijk in juni vorig jaar door ouderdom en in aanwezigheid van een Roemeense thuisverpleegster. De zoon was niet thuis op het moment van overlijden. ,,De verpleegster vertelde hem bij thuiskomst dat zijn moeder was overleden”, zei de politiechef. Rechercheurs hebben de verpleegster volgens hem nog niet kunnen bereiken, omdat ze na het overlijden van de vrouw terugkeerde naar Roemenië.

Lees ook  Man ligt twee maanden dood in huis nadat begrafenisdienst hem vergeet

Als motief vertelde de zoon, die zelf geen inkomen heeft, aan de politie dat hij het geld van zijn moeder niet kwijt wilde raken. ,,Hij wist dat als hij aangifte zou doen van haar overlijden, alle betalingen onmiddellijk zouden worden stopgezet. Het was hem duidelijk dat hij de begrafenis niet kon betalen en ook het huis waar ze eerst samen woonden niet kon houden’’, aldus Helmuth Gufler.

Tienduizenden euro’s
In totaal streek de verdachte zo’n 50.000 euro onrechtmatig op. Volgens de politie zijn er op dit moment geen aanwijzingen voor betrokkenheid van derden, maar wordt er voor de zekerheid nog wel toxicologisch onderzoek op het lichaam uitgevoerd. De 66-jarige zoon wordt aangeklaagd voor ernstige fraude en verstoring van de dodenrust.

Caroline krijgt celstraf voor te luide seks: ‘Zo hoort het, wij gaan gewoon door’

Dronken man randt vrouw aan en mishandelt man in Tilburg